Bruker aristokratisk nazibestefar som modell

Krim av sjeldent merke fra Ferdinand von Schirach.

STERK PROSA: Ferdinand Von Schirachs roman «Collini-saken» har ikke det mest originale plottet, men er til gjengjeld særdeles god litteratur, mener vår anmelder.
STERK PROSA: Ferdinand Von Schirachs roman «Collini-saken» har ikke det mest originale plottet, men er til gjengjeld særdeles god litteratur, mener vår anmelder. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Jeg var 12. I historieboka så jeg et fotografi av ham. Baldur von Schirach, leder av Hitlerjugend. Jeg kan fremdeles se det for meg.»  

Tilhørte Hitlers innerste krets Det var slik den tyske forsvarsadvokaten og forfatteren Ferdinand von Schirach oppdaget at bestefaren tilhørte Hitlers innerste krets. Baldur von Schirach var uttalt antisemitt, og giftet seg med datteren til en av Hitlers nærmeste venner, som altså ble forfatterens bestemor. Han var gauleiter — embetsmann — i Wien under krigen. Etter krigen ble han holdt ansvarlig for deportasjonen av østerrikske jøder, og dømt til tjue års fengsel. Under krigen skal han ha protestert mot behandlingen av jødene, og var, sammen med Albert Speer, den eneste som fordømte Hitler i Nürnberg.    

Den sofistikerte nazisten Baldur von Schirach var Hollywood-klisjèen av den sofistikerte nazist; familiemann, aristokrat, kunstelsker, belest. Barnebarnet legger ikke skjul på at bestefaren er modell for en av personene i romandebuten «Collini-saken»

Hans Meyer er en 82 år gammel styrtrik industrimagnat, som blir brutalt myrdet på hotellrommet sitt. Morderen er den sekstito år gamle verktøymakeren Fabrizio Collini, en tidligere ustraffet, hederlig og mild kjempe. Mordet er uvanlig brutalt. Collini skyter Meyer bakfra, for deretter å knuse ansiktet hans med støvelen sin.     

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer