FJERNES: You Tube har lansert en storoffansiv for å fjerne upassende innhold med og for barn. Denne kanalen ble kalt «Freak familiy». Foto: Skjermdump / You Tube / New York Times
FJERNES: You Tube har lansert en storoffansiv for å fjerne upassende innhold med og for barn. Denne kanalen ble kalt «Freak familiy». Foto: Skjermdump / You Tube / New York TimesVis mer

Bruker barn i urovekkende videotrend på You Tube. Nå renses giganettverket

Videoene er sett av millioner.

(Dagbladet): Den siste tida har blant annet The New York Times og Buzz Feed News rettet søkelyset mot en urovekkende innholdstrend med og for barn på You Tube.

Én del av trenden er misbruk av kjente barnetegneserier, som på You Tube Kids blir forfalsket og manipulert til å være voldelige, skumle kopier fulle av grovt innhold.

TV 2 omtaler i dag episoder av tegneserien Peppa Gris, kjent fra blant annet NRK og Netflix, hvor figuren spiser sine egne foreldre og blir torturert hos tannlegen.

Bruker barn

Ifølge den siste «Barn og medier-undersøkelsen» fra Medietilsynet har over 90 prosent av norske barn mellom 9 og 16 egen smarttelefon. You Tube er svært populær tidtrøyte blant barn og unge, og dermed kan videovisninger eller en suksessrik barnevideokanal generere store inntekter.

En annen side av trenden, omtalt av Buzz Feed, er derimot videoene hvor ekte barn er hovedpersoner og skuespillere i bisarre og urovekkende seanser. I klippene tar de del i det som skal være grenseoverskridende oppførsel.

Blant annet har kanalen «Toy Freaks», som hadde over åtte millioner følgere, fått mye oppmerksomhet. Kanalen er nå stengt som følge av You Tubes opptrappede arbeid for å stanse innholdet, skriver The Guardian.

– Forstyrrende

«Toy Freaks» ble styrt av en tobarnsfar som lastet opp videoer hvor han blant annet skremmer døtrene til tårer mens de dusjer, og får dem til å late som de er babyer, ved at de tvangsfores barnemat og tisser på seg, skriver Buzz Feed.

Toy Freaks har fått kritikk for å være en fetisjkanal, og barnefaren anklages for å kommersielt utnytte sine egne barn, ifølge The Guardian.

Tobarnsfaren har selv kommet med en uttalelse overfor Variety i sammenheng med det han beskriver som en «bekymring fra You Tube om at videoene mine tiltrekker seg et publikum som ikke har interesse i barnas beste.»

– Det er forstyrrende for meg at noen finner upassende nytelse i våre sketsjer og videoklipp, men jeg setter pris på at You Tube varsler om dette og bryr seg om familien min, sier han.

Tar grep

Buzz Feed, som har undersøkt trenden grundig, beskriver den som «urovekkende videoer ment for og med barn i kompromitterende, utnyttende og uhyggelige situasjoner.

Kanalene og klippene har titalls millioner av visninger og går under innholdsbeskrivelsen «Bad babys», som er sjangeren deler av denne trenden og liknende videoer sorteres under. «Bad babys» viser eldre barn som kles ut, oppfører seg som babyer.

Dette skal det bli en stopp på, mener You Tube. En av toppene har publisert en uttalelse hvor hun beskriver flere steg for hvordan milliardbedriften nå håndterer denne urovekkende trenden.

– De siste månedene har vi lagt merke til en voksende innholdstrend som forsøksvis publiseres som familievennlig for å slippe gjennom filtrene til You Tube Kids, men det framgår tydelig at innholdet ikke er familievennlig. Noen av videoene er muligens passende for voksne, mens andre klipp er totalt uakseptable. Vi jobber med å fjerne slikt innholdfra You Tube, skriver Johanna Wright, visedirektør for innholdshåndtering i You Tube.

Mange kanaler

En rekke videokanaler som likner på «Toy Freaks» skal stamme fra Øst-Europa, skriver Buzz Feed, og er koblet opp mot annonseordningen til Google, dermed er det mulig for aktørene penger på innholdet.

You Tube har nå initiert en renselsesprosess for å få bukt med innholdet som i enkelte videoer viser barn som dyttes og stenges inne i vaskemaskiner. Videre spiller de redde og gråter samtidig som de plages og straffes av skumle klovner. Andre knebles og bindes fast for å spille fanget.

New York Times beskriver et klipp hvor det som skal være et «uskikkelig» og gråtende barn straffes ved at det barberes med høvel i ansiktet. Det som er ment til å se ut som blod renner ned fra barnets panne.

Skribenten James Bridle var en av de første til å slå alarm om trenden i innlegget «Noe er galt med internett», publisert på tenketanken Medium.