Bruker dynamitt i ruinene

- Vi regner med at muligheten for å finne noen i live synker dramatisk etter 100 timer. Finner vi likevel noen i live etter det, vil det være en slags verdensrekord, sier Jochen Jakowski, leder for de tyske redningsmannskapene.

Det sier Jochen Jakowski, leder for de tyske redningsmannskapene i den indiske byen Anjar som ble kraftig rammet av jordskjelvet.

Redningsmannskapene fortsetter å lete etter overlevende, men karakteriserte i går letingen som stadig mer meningsløs.

Dynamitt

I Anjar har de begynt å bruke tungt utstyr for å rydde opp i ruinene, et signal om at de ikke lenger frykter å skade mennesker som fortsatt er i live i ruinene. I Ahmedabad bruker soldatene nå dynamitt for å rive bygninger som er så ødelagte og falleferdige at de er en fare for de overlevende.

Hjelpesendingene strømmer inn i området, og med nye forsyninger av medisiner, medisinsk utstyr, mat, utstyr for rensing av vann, ulltepper, telt og feltsykehus, konsentrerer redningsmannskapene seg mange steder om å hjelpe de som overlevde jordskjelvet, og trapper ned letingen i ruinene.

100000 døde

De offisielle tallene over antall døde ligger fortsatt rundt 20000, men dette tallet ventes å stige med flere titusen i dagene som kommer.

- Rundt 100000 kan være omkommet, sier Indias forsvarsminister George Fernandes til Associated Press, men innrømmer at det er vanskelig å si noe sikkert i dag om hvor mange omkomne som ligger i ruinen.

TOTAL RASERING: Sentrum av byen Anjar er som slettet med jorden. Nå strides ekspertene om hvor mange som kan være omkommet.Foto: SCANPIX/AP
TOTAL RASERING: Sentrum av byen Anjar er som slettet med jorden. Nå strides ekspertene om hvor mange som kan være omkommet.Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Dette er min personlige antakelse. Jeg har vært i disse områdene, jeg har sett det selv, sier Fernandes.

Krematoriene

Faren for epidemier er fortsatt overhengende. Likhaugene hoper seg opp selv om krematoriene brenner lik døgnet rundt. I et av krematoriene i Ahmedabad har døgndriften ført til en så kraftig varmeutvikling at dørene inn til krematorieovnene smeltet.

I tillegg til de faste krematoriene bygges det stadig nye tradisjonelle kremasjonsbål rundt om i byen.

Selv om hjelpesendinger kommer inn, er behovet stort. Problemene med å distribuere hjelpen raskt er nå hjelpemannskapenes største utfordring.

- Behovet er overveldende i forhold til den kapasitet vi har til å nå de som trenger hjelp, sier Dennis McClean, talsmann for Det Internasjonale Røde Kors.

TOTAL RASERING: Sentrum av byen Anjar er som slettet med jorden. Nå strides ekspertene om hvor mange som kan være omkommet.Foto: SCANPIX/AP
MINNER: Et brudebilde ligger igjen i kaoset etter det som var et hjem for ekteparet.Foto: SCANPIX/AP