Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Bruker egen smerte

Anne Krigsvoll har kjempesuksess som Idun Hov i «Skammen». Kritikerne elsker henne og publikum gråter i salen på Nationaltheatret. Det er Annes egne erfaringer som gjør at hun kan vise Iduns smerte så ekte. - Jeg har selv levd med en angst som slo meg i bakken på et hundredels sekund, sier en åpenhjertig Anne Krigsvoll til Dagbladet.

I mange år var Anne konstant redd.

- Jeg har sittet foran speilet og sminket meg mens jeg har unngått mitt eget blikk. Hvis jeg så meg selv i øynene, visste jeg at jeg kom til å gå rett i bakken.

Først da hun innså at ingen er perfekte og at det er menneskelig å feile, slapp angsten taket.
- Vi er våre egne hardeste dommere. Jeg fant ut at all den energien jeg brukte på å være redd, måtte kunne overføres til noe mer kreativt.

Rollen som Idun krever sin kvinne, men det er ingen nødvendighet å ha fått mange trøkker selv for å spille henne, mener Anne.

- Skuespilleryrket er teknisk, og er du god nok, trenger du ikke ha hatt det helt jævlig for å spille det. Men det er klart at jeg bruker mitt eget erfaringsregister når jeg spiller Idun. Og jeg har lært mye av rollen, blant annet å revurdere min egen moralisme. Mitt håp er at folk som kommer ut fra forestillingen, ikke skal gå like likegyldig forbi stakkaren i rennesteinen, men innse at det like gjerne kunne vært dem som lå der.

Sterk historie

Bergljot Hobæk Haffs roman «Skammen» fra 1996 handler om Idun Hov, som fra sitt skrivebord på en psykiatrisk institusjon beretter sin dramatiske og tragiske familiekrønike.

- Jeg er blitt veldig glad i Idun. Hun har en åpenhet til livet - til sin egen smerte og fryd, lidenskap og håpløshet.

- Idun klarer å reise seg igjen og igjen, hun bygger seg opp på smerten.

- Jeg tror ikke jeg hadde maktet å være Idun seks kvelder i uka. Når forestillingen er over, er jeg fullstendig blåst. Jeg er på scenen hele tida, bortsett fra noen sekunder under rettssaken. Da rekker jeg akkurat to trekk av Teddyen før jeg må ut igjen. Men jeg er ikke nervøs før forestillingen. For én gangs skyld er arbeidet bare lystbetont.

I dag er Anne frisk, og lever etter mottoet «hyggeligst mulig oftest mulig».

Lov å feile

- Mange tror at lykke er en tilstand, men det er helt feil. Du er heldig hvis du opplever et par øyeblikk med lykke i løpet av livet, mener Anne.

Etter at hun sluttet å stille urealistisk høye krav til seg selv, har hun fått det mye bedre. «Errare humanum est» - det er menneskelig å feile - er blitt et mantra for Anne. Det messer hun for seg selv før hun går på scenen.

- Jeg har struktur på jobben min, men privatlivet har jeg gitt opp, og nå er jeg mye mer fornøyd.

Anne har vært gift fire ganger og skilt like mange. Foreløpig har kirkeklokkene tatt seg en pause.

- Jeg har ingen planer om å gifte meg igjen. Men jeg har jo fortsatt et stykke igjen til Elizabeth Taylor.

SELVOPPLEVD: Anne Krigsvoll legger ikke skjul på at hennes egen smerte har hjulpet henne i rollen som Idun Hobv
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media