ANALYSERES: Karl Ove Knausgård har hatt formidabel suksess med sine fire første bøker i «Min Kamp»-serien. Nå skal koden knekkes i en ny pamflett, signert litteraturviter Eivind Tjønneland.
Foto: Randi Fuglehaug
ANALYSERES: Karl Ove Knausgård har hatt formidabel suksess med sine fire første bøker i «Min Kamp»-serien. Nå skal koden knekkes i en ny pamflett, signert litteraturviter Eivind Tjønneland. Foto: Randi FuglehaugVis mer

- Bruker for tidlig sædavgang som litterær metode

Ny pamflett går «Min Kamp»-bøkene i sømmene.

||| Litteraturviter Eivind Tjønneland er mannen bak verket, som bærer tittelen «Knausgård-koden» og kommer ut på Spartacus forlag 26. mai. Pamfletten lover gjennom baksideteksten «det første seriøse forsøket på å knekke Knausgård-koden».

POSITIV:  Elisabeth Steen i Oktober forlag er positiv til pamfletten, som gis ut på Spartacus forlag. Foto: Henning Lillegård
POSITIV: Elisabeth Steen i Oktober forlag er positiv til pamfletten, som gis ut på Spartacus forlag. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Suksess
Siden Karl Ove Knausgård ga ut den første boka i den selvbiografiske, seksbinds «Min Kamp»-serien, har han vært en gjenganger i det som er av norske salgslister, kommentatorfelt og pressedekning. Også anmelderne har tatt godt i mot bøkene, som med sin svært personlige og utleverende form har høstet et lass med sekserterninger.
Skal vi tolke ut fra baksideteksten, har forfatter Tjønneland en litt mer skeptisk tilnærming:
«Bare gjennom dechiffrering av Knausgård-koden er det mulig å motstå «Min Kamp»-hysteriet. Knausgård kombinerer intimitetstyranniet med øyeblikkets tyranni, og resultatet blir for tidlig sædavgang som litterær metode.»

«KNAUSGÅRD-KODEN»: Eivind Tjønnelands pamflett kommer ut 26. mai. Faksimile: Spartacus forlag.
«KNAUSGÅRD-KODEN»: Eivind Tjønnelands pamflett kommer ut 26. mai. Faksimile: Spartacus forlag. Vis mer

Positiv
Markedssjef Elisabeth Steen i Oktober forlag, som gir ut Knausgårds bøker, tar likevel i mot pamfletten med åpne armer.
- Vi er positive til en sånn utgivelse, og synes bare det er gøy at det skjer ting rundt serien, sier hun til Dagbladet.
At Tjønneland forsøker å knekke Knausgård-koden når to bøker ennå ikke er utgitt i serien, mener hun er greit.
- Bøkene har vært så mye i mediebildet, og debatten har gått i over et år nå, så jeg opplever ikke det som unaturlig.

Forfatter Eivind Tjønneland og Spartacus forlag har ikke ønsket å kommentere utgivelsen til Dagbladet i dag.