Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Bruker forskere som diskuterer abort av homofile fostere

Norsk kjønnsforsker slakter Harald Eias kilder.

OPPVASK OM HJERNEVASK: Harald Eia har intervjuet en rekke forskere til vitenskapsprogrammet «Hjernevask». Nå er det i stedet blitt en diskusjon om Eias framgangsmåter. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD
OPPVASK OM HJERNEVASK: Harald Eia har intervjuet en rekke forskere til vitenskapsprogrammet «Hjernevask». Nå er det i stedet blitt en diskusjon om Eias framgangsmåter. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Kjønnsforsker Agnes Bolsø har trukket seg fra Harald Eias vitenskapsprogram. Nå angriper hun Eia for å bruke argumenter fra forskningsmiljøer som diskuterer abort av homofile fostere.

— Jeg ble konfrontert med argumenter fra tre amerikanske genforskere, psykologer som står i en svært spesiell tradisjon, sier Agnes Bolsø.

Debatten om arv og miljø er en gjenganger i forskningsmiljøer. Harald Eias arbeid og konfronterende intervjuteknikk i opptakten til programmet «Hjernevask» har igjen skapt steile fronter i den polariserte debatten.

Følte seg lurt
Dagbladet skrev i går at Agnes Bolsø også trekker seg etter å ha blitt intervjuet av Eia.

Søndag kunngjorde sosiologiprofessor Willy Pedersen at han ville trekke seg, fordi han følte seg lurt da han ble intervjuet om motsetningene mellom arv og miljø.

Temaet for Eias intervju med Bolsø var seksualitet. Bolsø viser til at den ene av de tre amerikanske psykologene, Gerulf Rieger, tilhører en omstridt skole.

— Rieger har hatt J. Michael Bailey som mentor, og er hans laboratorieassistent. Bailey er arvehygieniker, og det er alltid dårlig nytt for «undermenneskene», for eksempel homofile, sier Bolsø.

Hun mener motivasjonen for denne typen forskning er tvilsom.

TIL ANGREP: Kjønnsforsker Agnes Bolsø. FOTO: TOM E. ØSTHUUS
TIL ANGREP: Kjønnsforsker Agnes Bolsø. FOTO: TOM E. ØSTHUUS Vis mer

— Jeg tviler på at Eia ønsker å representere et slikt syn, sier Bolsø som legger til at hun har tenkt til å se enda nærmere på arbeidet til de tre forskerne.

Takket nei til Eia
Hun vil blant annet undersøke påstander i den amerikanske debatten om at Bailey moralsk forsvarer abort av fostre som de mener kommer til å utvikle seg homofilt.

Biologiprofessor Inger Nordal forteller til Dagbladet at hun takket nei da Eia ringte.

— I ettertid er jeg veldig glad for det. Jeg hadde en dårlig følelse, og skjønner veldig godt de som nå føler de har havnet i en knipe som de gjerne vil ut av, sier Nordal.

Hun mener sosiobiologien, som argumenterer for at genetikk styrer mye av utviklingen i samfunnet, tilbyr mangelfulle forklaringer.

— Det er veldig mye som er uforskbart, som likevel blir til forskningprosjekter. Noen har for eksempel kommet fram til at man kan se ulike trekk mellom gutter og jenter allerede som spedbarn — at jenter er mer opptatt av ansikter, mens gutter er mer opptatt av tekniske ting. Alle som har hatt befatning med spedbarn vet jo at det bare er tull, sier Nordal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!