Bruker «Idol»-nettsider for å promotere eget punkeband

Det liker faren til Bjørn Johan dårlig.

(Dagbladet.no): - Faren til Bjørn Johan ringte. Han er advokat, og var ikke fornøyd. Men jeg har ikke hørt noe fra TV 2, sier Daniel Pedersen (22) til Dagbladet.no.

For kort tid siden registrerte han en rekke nettadresser med navn på årets «Idol»-deltakere - deriblant bjornjohanmuri.no og timiannaastad.no.

Bjornjohanmuri.no inneholder minimalt med informasjon, men har tydelige bannere som leder videre til hjemmesidene til poppunkgruppa Crash, der Pedersen spiller bass.

Trolig lovlig

- Målet med dette er jo å skaffe mest mulig blest om bandet vårt. Men jeg har ikke kjøpt disse domenene for å tjene penger på å selge dem videre til «Idol»-artistene, sier Pedersen, som mener han ikke gjør noe ulovlig.

Han får til dels støtte av Jon Bing, professor i rettsinformatikk, som mener dagens lover burde vært strengere i saker som dette.

- Det belyses altfor sjeldent, og det er nokså interessant at vi har et så sviktende vern omkring vårt eget navn, sier han til Dagbladet.no.

Bare unntaksvis vil det være ulovlig å bruke andres navn i en slik sammenheng.

NYE PROMOMÅTER: Crash-bassist Daniel Pedersen (lengst til venstre) har kjøpt opp nettadresser bestående av navn på «Idol»-artister. Han mener selv han ikke gjør noe ulovlig. Foto: PROMO
NYE PROMOMÅTER: Crash-bassist Daniel Pedersen (lengst til venstre) har kjøpt opp nettadresser bestående av navn på «Idol»-artister. Han mener selv han ikke gjør noe ulovlig. Foto: PROMO Vis mer

- Det kan være bedrageri eller ærekrenkelser, alt etter innholdet og om det brukes for å villede andre, hvilket det også finnes en liten, tidligere dom som støtter. Men i utgangspunktet er det ikke ulovlig, og må være nokså ekstremt og ytterliggående for være straffbart, sier Bing.

Må klage

Presseansvarlig for Idol, Bjarne Laastad, sier også at TV 2 ikke har umiddelbare planer om å gå til rettslige skritt mot Crash, men de reagerer på at det er mulig å reservere domenenavn i personnavn.

- Det er jo veldig uheldig hvis det oppfattes som deltakernes egne sider. På den annen side kan jo fansider bruke navnet på deltakere, og da er det bare positivt, sier Laastad.

- Man kan jo sette spørsmålstegn ved å bruke personnavn i reklame for noe annet, da kommer markedsføringsloven inn i bildet.

Norid, registreringsenheten for .no-domenet, tar ikke stilling til rettighetsspørsmål når det kommer inn en søknad. Om noen føler at deres rettigheter er overtrådd, må de klage inn saken til en domeneklagenemd som ledes av advokat Eirik Djønne.

- I forhold til en eventuell klage må vi konstatere om det foreligger en rettighet, for eksempel et entydig egennavn. Vi vurderer også om det foreligger ond tro, for eksempel om man forsøker å selge dette domenenavnet, eller om man utnytter domenenavnet på en slik måte at man spiller på forvekslingsfaren, sier Djønne til Dagbladet.no.

Ingen mediekritikk

Bruker «Idol»-nettsider for å promotere eget punkeband

Daniel Pedersen sier han først fikk ideen til å kjøpe opp domenene da han bestemte seg for å lage en fanside for Timian Ripnes Naastad.

Han vil nå lage fansider for flere av de andre deltakerne og vurderer å kjøpe flere nettadresser.

- Gjør du dette fordi media bruker så mye plass på «Idol» at andre typer band og artister har problemer med å slippe til?

- Nei, vi kommer med plate i januar og er nødt til å bruke de promokanalene vi kan. Men dette er ikke noen kred-greie eller noen form for mediekritikk. Det ville vært for dumt - vi var jo tross alt med i Grand Prix selv.

  • Bjørn Johan Muris far, advokat Knut Johan Muri, ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.no.
LOVLIG?: Bjornjohanmuri.no inneholder foreløpig lite annet enn et bilde, og Idol-artisten eier ikke siden selv.
KRITISK: Professor Jon Bing mener vi trenger strengere lovverk.