Bruker kjendiser i voldelig hasjsatire

Med en satire om 12-årige hasjrøykere, sex og vold skal NRK provosere fram debatt.

«En gangsterhistorie om store baller, integrering og en hasjklubb».

Slik beskriver NRK sin nye dokkefilmserie «Jallahrud», som lanseres på internett i dag - og som sendes på tv-skjermen fra 24. november.

Flere kjente kulturpersonligheter gir stemmer til seriens stereotypiske roller, deriblant artisten Samsaya.

Hun har stemmen til hovedpersonen Ali, en 12-årig innvandrergutt som digger rapperen 2Pac, starter en hasjrøykeklubb og drømmer om å bli den kuleste gangsteren på Jallahrud.

Vil skape debatt

- Ha-ha, du må jo bare le av ham! Å spille Ali har vært veldig gøy. Dessuten tror jeg folk kan kjenne seg litt igjen i ham, spesielt i behovet for å hevde seg, sier Samsaya.

Originalserien «Yallahrup Færgeby» skapte furore da den ble vist som julekalender i Danmark i fjor. De medvirkende i den norske utgaven påpeker at debatt og diskusjon nettopp er målet med provokasjonen.

- Å gjøre ting bare for å provosere, har jeg aldri vært så stor fan av, men er det jo en mening bak denne provokasjonen. Hvis det blir en debatt om disse tabutemaene, så er den sikkert nødvendig. Men om den ikke kommer, er det vel ikke behov for debatten, sier komiker Lisa Tønne, som spiller en ung, muslimsk jente.

Bruker kjendiser i voldelig hasjsatire

På NRKs nettsider står det at hovedpersonene Ali og Hassan «tester ut forskjellige gangsteraktiviteter, som for eksempel hundekamp, narkohandel og mord».

Overdrevne stereotyper

Temaer som tas opp er blant andre rusmisbruk, rasisme, vold og sex. Serien er blitt sammenliknet med den danske animasjonsfilmen «Terkel i knipe». Også her bidro Aksel Hennie med voiceover, da han dubbet absolutt alle stemmene i filmen.

Alle rollefigurene i «Jallahrud» er overdrevne stereotyper. Mari Maurstads rollefigur er et bilde på etnisk norske som hater ungdom av andre etniske bakgrunner enn norsk.

- Du vil ikke tro hvor mye grusomt jeg sier! Rollefiguren min tråkker jo i salaten, og er innom absolutt alle tabuer, fra sex til rasehat, forteller Maurstad, som regner med at det vil bli blest rundt saken i media.

Ikke for barn

I Danmark var serien ment for voksne, men ble sett av veldig mange unge. Likevel har NRK satt 15-årsgrense for serien, og ikke 18.

- Vi antar at dagens 15-åringer skjønner humoren. De er jo vant til slik humor fra før av, med «Simpsons», «South Park» og slike serier, påpeker Barbara Jahn, prosjektsjef for NRK Ung.

Hun påpeker at den aktuelle sendetida er beregnet på voksne. På nettsida, der alle filmene vil bli lagt ut, er det en stor advarsel som ber om bekreftelse for at man er over 15 år.

Et klikk på ja-knappen gir tilgang til hele serien. Jahn håper derfor at foreldre overvåker barnas Internett-bruk, sånn at de ikke får tilgang til den lite barnevennlige satireserien.

Følte seg diskriminert

Verken Redd Barna eller Barneombudet ville kommentere tilgangen til serien gjennom Internett overfor Dagbladet i går.

Mange dansker følte seg støtt etter at serien ble vist på statskanalen DR2 i fjor. Spesielt annengenerasjons innvandrere følte seg diskriminert og stigmatisert.

«Ja, Tupac er vårt store idol, og ja, vi har gullkjeder og muskelhund, og ja, vi er perkere (dansk ord tilsvarende «pakkis», journ.anm.).

Men de overdriver og forenkler oss. Vi har faktisk en hjerne, og det er en mening med det vi gjør» sa den 23-årige rapperen Mohammad Amcha til Jyllands-Posten i desember i fjor.

Humoristisk om rasisme

Folkene bak den norske utgaven tror derimot serien vil munne ut i en ny debatt om integrering og innvandring.

- Rasisme snakkes jo om hele tida, med ambulansesjåfører og alt det der. Det er på tide at det kommer en humoristisk vri om temaet, mener Mari Maurstad.

Ingen av de medvirkende Dagbladet snakket med tror det vil bli et problem at folk ikke forstår budskapet bak satiren.

- Nei, ikke i det hele tatt. Folk flest snakker om disse temaene, og har en liknende humor seg imellom. Jeg tror nok alle vil forstå satiren, sier Samsaya.

• Se «Jallahrud» på P3TV her.

12-ÅRIG HASJRØYKER: Samsaya.
<B>TERRORIST-HUMOR: Abu Babu er Jallahruds lokale terrorist, og har visstnok et visst slektskap med Osama bin Laden.