- Bruker kriminelle for å øke seertallene

Voldsdømte Michael Wibecan (28) hevder TVNorge løy da han ble kastet ut av Big Brother i fjor.

(Dagbladet.no): Mens voldsdømte Sami Alem (26) får bli i Big Brother, ble Michael Wibecan (28) kastet ut etter bare tre dager fra Big Brother i fjor.

TVNorge og informasjonsdirektør Jens-Petter Gjelseths begrunnelse var at Wibecan hadde en voldsdom på seg fra 1998, som Wibecan ikke hadde opplyst om.

- Det er bare tull, sier Wibecan til Dagbladet.no.

- De bruker deltakernes kriminelle fortid til å dra inn seere, hevder den tidligere deltakeren.

Ifølge 28-åringen var voldsdommen noe av det første han fortalte om, da han kom til intervju i Stockholm.

- Jeg husker jeg tenkte at den kriminelle fortida var noe jeg ikke ville klart å holde hemmelig om jeg aldri så mye prøvde.

- Derfor skrev jeg det ned på et personaliaskjema jeg ble bedt om å fylle ut før jeg kom inn til selve intervjuet, forteller Wibecan om det som skjedde i noen hektiske marsdager i fjor.

Han fryktet at den grove voldshandlingen han ble dømt for ville være et karrierehinder for ham.

KONTAKTET AV BIGBROTHER: Michael Wibecan ble kastet ut av Bigbrother-huset etter bare tre dager under fjorårets utgave av realityserien. TVNorge mente 28-åringen hadde unnlatt å opplyse om en voldsdom. Overfor Dagbladet.no hevder Wibecan at kanalen visste om dommen og bevisst bruker deltakernes kriminelle fortid til å sikre seg flere tv-seere. Foto: TVNorge
KONTAKTET AV BIGBROTHER: Michael Wibecan ble kastet ut av Bigbrother-huset etter bare tre dager under fjorårets utgave av realityserien. TVNorge mente 28-åringen hadde unnlatt å opplyse om en voldsdom. Overfor Dagbladet.no hevder Wibecan at kanalen visste om dommen og bevisst bruker deltakernes kriminelle fortid til å sikre seg flere tv-seere. Foto: TVNorge Vis mer

- De kom ikke med noen oppfølgingsspørsmål da jeg fortalte at jeg var voldsdømt. Det eneste de spurte om var hvor lenge siden det var jeg ble dømt. Da jeg sa det var sju år, sa de at da var det greit.

Da Wibecan ble dømt til 16 måneders fengeselsstraff i 1998 var det for å ha slått en mann i 50-årene i nakken, slik at han ble lam fra nakken og ned. I tillegg til fengselsstraffen ble han dømt til å betale en erstatningssum på 1.2 millioner kroner til offeret.

Rekruttert fra modellbyrå

28-åringen prøver i dag å gjøre modellkarriere. Han er derfor registrert i modellbyrået MSR. Det var de som ringte Wibecan i fjor og noe overraskende spurte om han kunne tenke seg å være med i Big Brother.

Modellbyrået opplyser til Dagbladet.no at de fikk en oppgave av Big Brother-produsentene.

- Vi ble kontaktet av Big Brother for å finne noen interessante personer de kunne ta inn, sier sjef for MSR Norge Jan Egil Johansen.

MSR-sjefen forteller at modellbyrået også er blitt kontaktet av andre reality-produsenter om å rekruttere deltakere. Johansen husker ikke detaljene rundt forespørslene fra Big Brother.

- Vi ble kontaktet en rekke ganger angående fjorårets produksjon, men jeg husker ikke hva kriteriene var. Men det er klart at de hadde visse føringer, som jeg prøvde å tilfredstille. Man jobber jo utifra noen direkte ønsker når man bedriver casting.

- Er en voldsdømt person interessant?

- Jeg kan ikke huske om jeg var klar over at Wibecan hadde en voldsdom på seg, sier Johansen til Dagbladet.no.

Glad for sjansen

Wibecan på sin side var glad for å få sjansen til å bli med på Big Brother.

- Alt skjedde veldig raskt. Jeg hadde jo ikke søkt om å få bli med, men jeg syntes det hørtes spennende ut, sier Wibecan.

Etter intervjuet i Stockholm gikk det fem-seks dager til han fikk et 24 timers varsel om at han skulle være med i Big Brother. Da han kom inn i huset følte han seg godt mottatt.

- Jeg følte meg veldig godt likt, og det kom som et sjokk på meg at jeg ble kasta ut.

- Husker ikke

Begrunnelsen som ble gitt overfor de andre deltakerne i huset var at det gjaldt personlige grunner. TVNorge forklarte overfor mediene at utkastelsen skyldtes voldsdommen fra 1998, en dom Wibecan ifølge TVNorge skal ha unnlatt å fortelle om.

- Vi har spurt ham om han har noe på rullebladet som vi burde vite om, men han har ikke fortalt oss om disse forholdene, sa Gjelseth til VG i fjor.

I år, snaue ett år senere, har Gjelseth sviktende hukommelse om hva som skjedde da Wibecan måtte forlate Big Brother.

- Det var den voldsdommen fra 1998 vi reagerte på, sier Gjelseth til Dagbladet.no.

- Ja, og ikke minst det at han ikke fortalte om dommen.

- Nå sier Wibecan at voldsdommen var noe av det første han fortalte om.

- Ja, nei, jeg husker ikke detaljer rundt det som skjedde i fjor, sier Gjelseth.

Voldsdømte Wibecan står på sitt og sier at han var åpen om at han var voldsdømt.

- Jeg burde tatt vare på kopien av skjemaet jeg fylte ut. Da kunne alle se at de TVNorge og Big Brother ikke er troverdige når de sier at de ikke visste.

<B>LIKTE SEG I BIG BROTHER:</B> Michael Wibecan prøver lykken som modell etter at han slapp ut fra fengsel. Han ble glad for sjansen til å prøve seg i Big Brother, men ble sjokkert da han ble kastet ut etter bare tre dager.
<B>HUSKER IKKE:</B> Informasjonsdirektør Jens-Petter Gjelseth husker ikke detaljene rundt utkastelsen av voldsdømte Michael Wibecan i fjor.