Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bruker «Paradise Hotel»-deltakere til å sette fokus på narkomane

Fotograf Øystein Andreas Bjerke er lei av at nordmenn overseer rusmisbrukere.

ROLLEBYTTE: Isabel S. Raad var med i årerts sesong av «Paradise Hotel». Nå har fotograf Øystein Andreas Bjerke brukt henne og andre deltakere i en ny fotoserie. Foto: Øystein Andreas Bjerke.
ROLLEBYTTE: Isabel S. Raad var med i årerts sesong av «Paradise Hotel». Nå har fotograf Øystein Andreas Bjerke brukt henne og andre deltakere i en ny fotoserie. Foto: Øystein Andreas Bjerke. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da den 29 år gamle fotografen Øystein Andreas Bjerke gikk ned Karl Johan i Oslo, så han ofte rusmisbrukere som ble dytta unna av samfunnet.

Han tok kontakt med de utstøtte, og bestemte seg for at han ville sette fokus på problemet. Resultatet ble utstillinga «Welcome to Oslo».

Nå er han igjen aktuell med ny utstilling. Som fotomodeller har han valgt en menneskegruppe som tradisjonelt sett assosieres med noe helt annet.

- Sette fokus Bjerke har tidligere gjort flere fotoprosjekter med hensikt å sette fokus på problematikk.

I mars vakte han oppsikt med en bildeserie fra Thailand, der han skildret prostituerte transpersoners hverdag.

I denne omgang er det svakerestilte i Norge han vil vi skal rette nesa mot. Han har valgt å bruke tidligere «Paradise Hotel»-deltakere for å få beskjeden gjennom.

- KUNNE IKKE TAKKE NEI: Mathias Alexander Pettersen fra årets sesong av «Paradise Hotel». Foto: Øystein Andreas Bjerke
- KUNNE IKKE TAKKE NEI: Mathias Alexander Pettersen fra årets sesong av «Paradise Hotel». Foto: Øystein Andreas Bjerke Vis mer

- Jeg hadde hatt ideen lenge, og begynte for å utarbeide den for noen måneder siden. Jeg valgte å bruke mennesker som folk reagerer på, og tenker at det er min måte å sette fokus på et problem, sier han til Dagbladet.

Fotografen har brukt deltakerne Mathias Alexander Pettersen, Isabel S. Raad og Pierre Louis Olsson fra årets sesong av realityserien.

- Gitt dem opp 29-åringen forklarer at ideen ikke dukka opp fra løse lufta. Etter å ha tatt kontakt med rusmisbrukere i Oslo sentrum, ville han kjempe deres kamp.

- Nordmenn tror de er bedre enn alle andre, men vi vet ikke en dritt. De som bor på gata har det jævlig, og alle har gitt dem opp. Det gjorde inntrykk å bli kjent med dem og få et inntrykk av hvordan de faktisk lever, forklarer han.

Fotografen håper prosjektet, som har blitt til utstillinga «Det kunne vært deg», åpner øyne.

- Det er ganske sykt at folk skal sitte ute på vinteren og fryse. De narkomane trenger hjelp, mener han.

- Kunne ikke si nei Én av «Paradise Hotel»-deltakerne Bjerke har brukt i fotoserien, er Mathias Alexander Pettersen (23). I en melding skriver han til Dagbladet at han gladelig stilte opp da han fikk forespørsel.

«PARADISE»: Pierre Louis Olsson. Foto: Øystein Andreas Bjerke
«PARADISE»: Pierre Louis Olsson. Foto: Øystein Andreas Bjerke Vis mer

- Narkotika er et problem mange i Norge sliter med. Jeg kunne ikke si nei til dette prosjektet da jeg ble spurt. Temaet er veldig sterkt, forklarer Pettersen.

Han er selv fornøyd med resultatet, og forklarer at de andre «Paradise»-deltakerne også mener bildene har et godt budskap.

- Jeg håper folk får øynene mer opp for dette nå, forteller realitykjendisen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!