Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Bruker Sharon Stone, om hun lærer seg nynorsk

Joachim Førsunds debutroman blir film.

DEBUTANTER: Magne Pettersen (t.v.) har ti år med kortfilmproduksjon bak seg. Nå får han utfolde seg med Joachim Førsunds «Jeg kunne gått hjem i blinde».
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
DEBUTANTER: Magne Pettersen (t.v.) har ti år med kortfilmproduksjon bak seg. Nå får han utfolde seg med Joachim Førsunds «Jeg kunne gått hjem i blinde». Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

||| Joachim Førsund har i høst fått mye skryt for sin første roman «Jeg kunne gått hjem i blinde». «En nydelig roman som også har noe gåtefullt ved seg», skrev Dagbladet anmelder Cathrine Krøger.

Boka var knapt kommet på markedet før Zentropa snappet opp filmrettighetene. Nå er regissøren på plass.

Magne Pettersen har ti års erfaring som kortfilmregissør og føler seg overmoden for å lage noe lengre.

- Da jeg leste boka, skjønte jeg med en gang at den var i min gate. Den har en god miks i seg. På den ene siden er den morbid og full av svart humor, på den andre siden er den sår og trist. Den er hverdagslig nær og upretensiøs i sin behandling av store temaer, sier han.

Har funnet tonen

I «Jeg kunne gått hjem i blinde» drar advokaten Finn hjem til morens begravelse i barndomsbyen og ender opp i ny jobb i et begravelsesbyrå.

Da Dagbladet slapp nyheten om Zentropas bokkjøp tidligere i høst, sa Førsund at han så for seg filmatiseringen som en mellomting mellom drama og svart komedie. En treffende beskrivelse, synes Pettersen.

- Det at det er Zentropa som lager filmen gjør meg trygg på at materialt blir ivaretatt. Magne og jeg er debutanter på hvert vårt felt, så dette er nytt for oss begge, men jeg merker at vi leser boka på samme måte og er på linje emosjonelt og intellektuelt, sier Førsund.

Tidligere i høst tok også Førsund uhøytidelig utfordringen om å plukke ut drømmeskuespillerne sine til prosjektet. Blant hans utvalgte var blant andre Sharon Stone.

- Hun er den eneste jeg kommer til å kreve at skal være med, ler Førsund.

- Det er greit det. Bare hun lærer seg nynorsk, kvitterer Pettersen.

Sliter i Danmark

Regissøren skal bruke det neste året til manusutvikling. Filmen får neppe kinopremiere før i 2012.

Som debutant regner Pettersen med å få tips av Petter Næss, Morten Tyldum og de andre norske Zentropa-regissørene.

- De er generøse folk som kan lære meg mye. Meningen er at vi skal hjelpe hverandre, sier han.

I Danmark ble det nylig kjent at Zentropa sliter økonomisk og må nedbemanne.

- Den danske Zentropa-avdelingen er for stor og det må nedskjæringer til. Her i Norge får vi tilført friske midler og vil søke filmstøtte i hele Europa, så dette vil ikke få konsekvenser for denne eller andre norske produksjoner, forsikrer leder Valerie Saunders i Zentropa Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media