Bruker skjult overvåkning i Krekar-dokumentar

TV 2 kan bli stilt ansvarlige for brudd på Vær Varsom-plakaten.

BLIR OVERVÅKET I TV 2-DOKUMENTAR: Det amerikanske tv-teamet setter opp et skjult kamera utenfor Mullah Krekars bolig i dokumentaren som vises på TV 2 i kveld. Foto: Heiko Junge / Scanpix
BLIR OVERVÅKET I TV 2-DOKUMENTAR: Det amerikanske tv-teamet setter opp et skjult kamera utenfor Mullah Krekars bolig i dokumentaren som vises på TV 2 i kveld. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

(Dagbladet.no): I den mye omtalte amerikanske dokumentaren om Mullah Krekar som sendes på TV 2 i kveld, kan man se det amerikanske TV-teamet sette opp et skjult minikamera utenfor den angivelige terroristens bolig i Oslo.

Dette skjer tilsynelatende uten annen grunn enn å filme Mullah Krekar mens han kommer ut av sin egen bolig.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, hadde ikke selv sett dokumentaren da Dagbladet.no ringte i ettermiddag, men mener bruken av skjult kamera i TV 2-dokumentaren kan være et brudd på pressens egne etiske retningslinjer, Vær Varsom-plakaten.

- Det dette amerikanske teamet har gjort her vil, slik du forklarer det, være et brudd på den praksis Pressens Faglige Utvalg (PFU) har valgt å følge. Her høres det mer ut som om bruken av skjult kamera er gjort som et dramaturgisk grep i dokumentaren, og ikke for å avsløre noe som er kritikkverdig eller av samfunnsmessig betydning.

Han sier at TV 2 vil være de som blir stilt ansvarlige, til tross for at de selv ikke har vært med på å lage dokumentaren.

- TV 2 har ansvaret for det de publiserer, så det er de som her blir stilt ansvarlig dersom saken havner i PFU, sier han.

- Kan kun brukes i unntakstilfeller
Kokkvold vil ikke uttale seg om hvorvidt Mullah Krekar bør klage inn TV 2 for PFU så lenge han ikke selv har sett dokumentaren, men sier at man ifølge Vær Varsom-plakaten kun kan bruke skjulte kameraer i spesielle tilfeller.

- Det ganske strenge betingelser i Vær Varsom-plakaten for å kunne ta i bruk skjult kamera. Man skal kun bruke dette i unntakstilfeller hvor man avdekker forhold av stor samfunnsmessig betydning.

- Man skal ikke bruke skjult kamera for å finne ut om det foregår noe kritikkverdig, og man skal være ganske sikre på at det foregår noe kritikkverdig før man tar dette i bruk.

Die Hard 3
I TV 2-dokumentaren, som tilfeldigvis går i tidsrommet kanalen vanligvis sender krimserien Criminal Minds, kommer et team til Norge for å finne ut hvordan Mullah Krekar kan leve fritt i Norge uten at myndighetene har grepet inn og sendt ham ut av landet.

KAN KLAGE TIL PFU: Mullah Krekars advokat, Brynjar Meling, sier at hans og hans klient vil vurdere å klage inn TV 2 for Pressens Faglige Utvalg for brudd på Vær Varsom-plakaten. Foto: Thomas Bjørnflaten / Scanpix
KAN KLAGE TIL PFU: Mullah Krekars advokat, Brynjar Meling, sier at hans og hans klient vil vurdere å klage inn TV 2 for Pressens Faglige Utvalg for brudd på Vær Varsom-plakaten. Foto: Thomas Bjørnflaten / Scanpix Vis mer

Teamet som består av en journalist, en aktor som har spesialisert seg på krigsforbrytelser og to tidligere elitesoldater, intervjuer blant andre Frp-leder Siv Jensen og Stortingets visepresident Carl I. Hagen som begge er kritiske til norske myndigheters håndtering av Krekar-saken.

Mullah Krekars advokat, Brynjar Meling, har sett dokumentaren og mener den kan minne om en actionfilm.

- Dette er ren underholdning og virker nærmere Die Hard 3 enn en journalistisk dokumentar. Det er som en dårlig actionfilm som man får en ekkel smak i munnen av, og det er nok bare Jensen og Hagen som syntes dette var stas, sier Meling.

- Vil dere vurdere å klage videoovervåkningen av Mulla Krekars bolig inn for PFU?

- Det kommer helt an på hvilken «wrapping» TV2 velger å ha på programmet, men det er klart at vi må vurdere å klage dem inn dersom de presenterer dette som en journalistisk dokumentar.

- Ukjent i Norge
TV 2s informasjonssjef, Marianne Røiseland, sier at kanalen har kjøpt inn dokumentaren om Mullah Krekar fordi det er viktig å få frem hvordan Krekar-saken blir presentert i utenlandsk media.

- Nettopp hvordan dette amerikanske tv-teamet har valgt å presentere saken er et viktig poeng for oss å vise frem, sier hun.

- Men blir det ikke feil å vise dette når teamet formodentlig bryter med god norsk presseskikk når de bruker skjult kamera?

- Det ville være galt av oss dersom vi skulle gått inn og klippet bort denne delen, men det er jo klart at de bruker noen journalistiske elementer som er ukjent i norsk dokumentarfortelling. Vi har valgt å selge den inn som en dokumentar og filmen har dokumentariske elementer, sier Røiseland.

MÅ VÆRE VARSOMME: Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier at TV 2 er ansvarlige for innholdet i programmet, selv om det ikke er de som har produsert det, når de viser det på norske tv-skjermer. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
MÅ VÆRE VARSOMME: Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier at TV 2 er ansvarlige for innholdet i programmet, selv om det ikke er de som har produsert det, når de viser det på norske tv-skjermer. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer