Bruker Stoltenberg, Røkke, Stordalen som rollemodeller

Henrik Mestad skal rule tv-skjermer og teaterscener i høst.

HVEM ER SAMFUNNETS STØTTER? Henrik Mestad spiller i Henrik Ibsens «Samfunnets støtter», og som småbarnsfar er han ikke i tvil om hvem som er de virkelige søylene i dagens samfunn: - Det er lærerene, sier Mestad - her sammen med Anne Ryg. Foto: Berit Roald/NTB scanpix og Anders Grønneberg/Dagbladet
DELER PÅ ROLLENE: Henrik Mestad (til vestre) er konsul Menick de første ukene, deretter overtar Kim Haugen konsulembedet i regi av Riksteatret.
VISJONÆR: Henrik Mestad i rollen som den visjonære samfunnstoppen som skaper arbeidsplasser og tar ansvar for den lille byens vekst. Fra venstre Anne Ryg, Henrik Mestad - foran Nils Golberg Mulvik og Iren Reppen.
DANSK SUPERREGISSØR: Tom Remlov (t.v) er svært fornøyd med å ha hanket inn regissør Peter Langdal til å sette opp «Samfunnets støtter». Langdal pendler mellom de store teatrene i Norden.

I høstens TV2-thriller er det Jens Stoltenberg som er Henrik Mestads rollemodell. På Riksteaterscenen er det Petter Stordalen, Johan H. Andresen og Kjell Inge Røkke.

Høsten 2015 står i skuespiller Henrik Mestads tegn. Allerede fra neste uke skal han herje på ulike teaterscener med Ibsens «Samfunnets støtter», og snart med premiere på TV2s thriller «Okkupert».

Erling Kagge og Olav Thon - Som rollemodell for konsul Bernick så jeg for meg «Tobakks-Andresen», med gamle penger og ærverdighet. Men da jeg begynte å elte rollen, oppdaget jeg at han har mye i seg av gründeren som vi kjenner igjen fra Stordalen og Røkke, sier Mestad.

Men det var ikke denne milliardær-triokaen han fikk konkret hjelp av.
 
- Den jeg snakket mest med for å skape rollen som Bernick, var Erling Kagge - en jeg drøftet gründertankesett med. Olav Thon møtte jeg også med, sier Mestad, som skiller mellom sunn og skadelig grådighet blant gründere.

- Eller som Olav Thon fortalte meg: «Min formue er ikke mine penger, det er mitt verktøy».

Russland vs. Norge I den mye omtalte tv-thrilleren, spiller Mestad statsminister - og har fått mye hjelp av Jens Stoltenberg som å bekle rollen.

- Halvparten av min statsministerrolle bygger på Jens, men min statsministerrolle har ikke stortingserfaring.

Tv-serien har fått mye kritikk, fordi den framstiller et tenkt scenario om at Russland invaderer Norge - og både forskere og mediefolk har vært kritiske og hevdet at det kan skade forholdet til Russland.

- Ikke noe rart at forskere kan mene det.

- Og folk ved den russiske ambassaden må jo si det. Men ingen har ennå sett serien, og jeg kan ikke røpe noe, sier Mestad.

Hvem er pilarene? Samfunnets støtter bygger samfunnet med sine visjoner og ekteskapet med sin løgn. Ibsen skrev stykket i 1877, to år før det langt mer spilte Et dukkehjem.

- Hvem er samfunnets støtter i dag?

- Min eldste datter har akkurat begynt på skolen, og det slår meg hvilken jobb lærerne gjør. De skal fylle våre barn med kunnskap, etikk og moral. Lærerne skal forme nye generasjoner som skal dra samfunnslasset videre. Bedriftseiere og gründere kan være samfunets støtter, men mange er det overhodet ikke.

- Men lærerne, de er det, sier Mestad.