Bruker terningen for alt den er verdt

Stieg Larsson fikk seksere av aviser som vanligvis ikke gir terningkast.

(Dagbladet.no): Bruken av terningkast på anmeldelser er omstridt. Dagbladet, for eksempel, bruker terningkast på plater, filmer og spill, men ikke på bøker og teater.

Det samme gjelder Aftenposten og Bergens Tidende, men på coveret til pocketutgaven av «Menn som hater kvinner» av Stieg Larsson står det to klare og tydelige seksere fra avisene.

- Hva har skjedd?- Anmeldelsen var en del av et rigg med anmeldelser av 30-40 påskekrimmer, og der bruker vi terningkast, forteller Terje Stemland, bokansvarlig i Aftenposten, til Dagbladet.no.

Nedvurderer ikke krim

Aftenpostens sekser har også fulgt anmeldelsen inn i avisarkivet.

- Vi begynte med terningkast fordi det har blitt så mange påskekrimmer. Vi ser det som en service overfor leserne, der terningene er som et råd fra oss, forteller Stemland.

- Skal leserne slik slippe å lese anmeldelsene?

- Det står helt til den enkelte leser.

VERDT SIN VEKT I GULL: Sekserne Stieg Larsson fikk av Aftenposten og Bergens Tidende brukes på omslaget av pocketutgaven av «Menn som hater kvinner». Ingen av avisene bruker vanligvis
terningen. Foto: GYLDENDAL NORSK FORLAG
VERDT SIN VEKT I GULL: Sekserne Stieg Larsson fikk av Aftenposten og Bergens Tidende brukes på omslaget av pocketutgaven av «Menn som hater kvinner». Ingen av avisene bruker vanligvis terningen. Foto: GYLDENDAL NORSK FORLAG Vis mer

- Hvorfor kaste terning på krim og ikke annen litteratur?

- Fordi det er én bestemt sjanger. Da er det ikke så galt å sammenlikne med terningkast. Anmeldelsene resten av året er av så ulike typer litteratur at det ville bli helt skeivt å sette disse opp mot hverandre med terningkast, mener Stemland.

- Og når det gjelder første til Stieg Larsson, er den også en veldig stor krim, sier Stemland.

Viktige terninger

Heller ikke Bergens Tidende bruker terningkast i bokanmeldelsene, men Stieg Larssons «Menn som hater kvinner» og «Jenta som lekte med ilden» har fått seksere.

- Det er bare på påskekrimsidene vi bruker terningkast, konstaterer Ingvild Bræin til Dagbladet.no

For leserne kan det virke kunstig med et skille mellom bøker og teater på den ene siden - uten terning - og film, musikk og spill på den andre siden, som anmeldes med terning.

- Vi anser terningen som mindre egnet for bokanmeldelser. Vi ser på bokanmeldelsene mer som lesestykker enn forbrukerveiledninger, men dette er noe vi vurderer fortløpende, sier Dagbladets kulturredaktør Hege Duckert til Dagbladet.no. Dagbladet har også brukt terningen på enkelte utvalg reisebøker, men aldri på skjønnlitteratur og deriblant krim.

Vi spør Stieg Larssons norske forlag, Gyldendal:

- Hvor viktig er terningkastet for dere?

- I den korte kommunikasjonen er det viktig, og det er klart vi bruker det i annonsering og den korte formen for markedsføring. Det sier mer enn tusen ord!, sier Janneken Øverland, redaksjonssjef for oversatt litteratur, til Dagbladet.no.

Både lese og tenke

Mer generelt er hun likevel kritisk til terningen, sier hun.

- Hvorfor det?

- Terningen krever at man både kan lese og tenke. Da Knut Faldbakken anmeldte «Den trettende fortellingen» i VG, vurderte han boka relativt høyt som underholdningslitteratur, men terningen kom likevel ut på tre. Innholdet i en tekst og terningøynene er ikke nødvendigvis i samsvar, og det er et problem med den korte formen, mener Øverland.

Særlig på pocketbøker brukes terningkastet likevel for alt det er verdt.

- De har ikke smussomslag, da trenger man alt som finnes komprimert.

- Ønsker dere at flere aviser brukte terningkast?

- Ikke egentlig. Terningkastet slår større ut - både i negativ og positiv retning. Vi bruker også tekstbiter fra anmeldelser som ikke har terningkast. Det er sikkert verdt en egen diskusjon, men vi prøver å være ordentlige.

Hva mener du om terninger i bokanmeldelsene?

SKEIVT BILDE: - Om man bare leser terninger, kan man komme litt skeivt ut, sier Janneken Øverland i Gyldendal. Hun mener det ofte er en sjangerdiskusjon som ligger under når det er avvik mellom tekst og terning.
INGEN BETENKELIGHETER: Terje Stemland synes det er greit å gi terningkast når krimbøkene presenteres samlet.
FIKK SEKSER: Avdøde Stieg Larsson fikk sekser av Aftenposten - som egentlig ikke gir terningkast på bøker.