Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Norsk våpeneksport

Brukes norske våpen mot skoler og sykehus i Jemen?

Ingen ønsker at norsk industri skal tilrettelegge for brudd på humanitærretten.

KRIG: En soldat som støtter den Saudi-støttede presidenten i Jemen står ved vraket av en bil. Bildet ble tatt påskeaften. Foto: AFP / NTB Scanpix
KRIG: En soldat som støtter den Saudi-støttede presidenten i Jemen står ved vraket av en bil. Bildet ble tatt påskeaften. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Jemens befolkning har i over to år levd i en opprivende borgerkrig. Landet er på randen av sultkatastrofe mens nødhjelpen stanses ved grensene.

Hva har dette med Norge å gjøre? Jo, fredsnasjonen Norge ser ut til å gå i pluss på eksport av militært materiell til landene som bryter grunnleggende menneskerettigheter; som bomber skoler, sykehus og begravelsesfølger. Hvor ender norske våpen?

Til tross for at krigen har vart i over to år, at de krigende partene beskyldes for krigsforbrytelser og at den Saudi-ledede koalisjonen har benyttet klasevåpen, ønsker flertallet på Stortinget fortsatt eksport av militært materiell til koalisjonen. Ved inngangen til 2016 meldte imidlertid norske myndigheter at salget av ammunisjon til De forente arabiske emirater var stanset på grunn av faren for at ammunisjonen kunne ende opp i Jemen.

Altså har Regjeringen anerkjent at, ved å eksportere til landene i den Saudi-ledede koalisjonen, er det en risiko for at materiellet vi eksporterer kan ende opp i en av de verste konfliktområdene i verden i dag. Men selv med denne anerkjennelsen viser SSB sine tall at eksport av militært materiell til Emiratene fordoblet seg fra 2015 til 2016. Det er noe som ikke stemmer når man stanser utførsler av ammunisjon fordi det kan ende opp i Jemen, og samme år velger å fordoble eksport av militært materiell. Det er rett og slett uforståelig.

Stortinget har hatt hele tre sjanser til å stanse den norske eksporten i 2016, både ved behandlingen av to stortingsmeldinger og et representantforslag. Ingen av forslagene om stans av eksport fikk støtte fra Arbeiderpartiet. Senest høsten 2016 uttalte Regjeringen, til Arbeiderpartiets stilltiende samtykke, at regionen er et framvoksende marked for norsk militært materiell.

Det er skremmende at en region herjet av krig og konflikt omtales på denne måten av norske myndigheter. Krig er, og vil alltid være, butikk for en forsvarsindustri. Men det betyr ikke at det er riktig å tjene penger på krigshandlingene. AUF er skremt over tanken på hvor norsk militært materiell havner og hva det brukes til.

Militært materiell og strategiske varer kan per definisjon styrke en stats militære evne. Å godta lisens for eksport av slikt materiell betyr altså at Stortinget bidrar til å styrke mottakerstaten militært.

Ønsker Stortinget virkelig å styrke den militære evnene til landene i den Saudi-ledede koalisjonen slik situasjonen er i dag? Hvis ikke det som beskrives som en humanitær katastrofe – og hvor landene vi selger militært materiell til er beskyldt for krigsforbrytelser – er alvorlig nok til at Stortinget skal ønske en stans i salg av norsk militært materiell, hva skal da til?

Arbeiderpartiet kan ikke lenger godta at Norge kjører en «vent-og-se»-strategi når det gjelder norsk eksport til landene som kriger i Jemen. Det haster; hver dag kommer nye meldinger om døde, enten grunnet bomber eller av sult.

Når vi nå samles til landsmøte, får Arbeiderpartiet en gyllen mulighet til å si at nok er nok. Moderne krigføring rammer i størst grad sivile, og det er derfor betimelig med en grundig gjennomgang av regelverket. Ingen ønsker at norsk industri skal tilrettelegge for brudd på humanitærretten.

Arbeiderpartiet er et parti bygget på en ansvarlig utenrikspolitikk. AUF håper landsmøtet vil følge opp denne tradisjonen og gå inn for en reell skjerping av regelverket for norsk våpeneksport.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media