Brukskunst fra Bringsværd

Tor Åge Bringsværd har laget et lite skuespill for barn som venter på jul og nyttår.

I drysset av utgivelser fra Tor Åge Bringsværd denne høsten befinner det seg et lite skuespill for barn, «Bursdagsbarnet», spesialtilpasset de ukene vi er inne i: adventstid og tusen-årsskifte.

Når Bringsværd har valgt seg sjangeren skuespill for barn i bokform til å markere det store jubileet, er det åpenbart at han ikke har hatt de store salgsvolumene i tankene. Men på den annen side: Hvorfor skulle ikke denne boka kunne brukes i de tusen hjem for å gjøre noe eget ut av årets juletid, som å lage dokketeater til nyttårsfesten, for eksempel?

Bringsværds tekst er et fint utgangspunkt. Det inneholder dyrekarakterer som det går an å gjøre en del ut av. Og stykkets moral er basert på det kildeskriftet som ligger til grunn for jubileet, nemlig Det nye testamente. Dyra i historien finner nemlig fram til den som feirer så rundt tall. Og denne skikkelsen er fornøyd med hunden og eselets innsats: «For jeg var sulten, og dere ga meg å spise. Jeg var tørst, og dere ga meg å drikke.»

Forfatteren har ikke lagt all verdens innsats i dette manuskriptet. Dette er brukskunst som eventuelle iscenesettere vil klippe og lime i. Derfor kunne det også passet bedre med en enklere, heftet utgivelse til rimeligere pris. Da kunne fest-arrangørene rive i et rollehefte til hver deltaker.