Netflix-serie:

Brukt som propaganda i Polen

En polsk TV-kanal brukte et klipp fra innspillingen av den svenske TV-serien «Snabba Cash» i et innslag om innvandring.

PROPAGANDA: Denne videoen fra Sverige ble brukt som propaganda i Polen, men situasjonen er ikke ekte. Video: TVP / Twitter. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer
Publisert

Et klipp fra innspillingen av den siste sesongen av «Snabba Cash» er blitt brukt som propaganda i et segment i et polsk nyhetsprogram. Dette melder Expressen.

Klippet viser fire av skuespillerne fra den svenske TV-serien stoppe utenfor et butikkvindu med motorsykler, før de begynner å skyte med løsskudd.

- Sundbyberg, eller borgerkrig i Afrika?

I lørdagens sending av det polske nyhetsprogrammet «Wiadomości» blir klippet brukt som et eksempel på konsekvensene av Sveriges innvandringspolitikk. Programmet sendes på den statseide TV-kanalen Telewizja Polska.

Kanalen har blitt kritisert for å vise propaganda i favør av det høyreekstreme Lov og rettferdighet-partiet. Partiet er landets største.

Få dager før sendingen ble klippet delt på Twitter.

Satte opp lapper

I nyhetssegmentet «Den illegale invandringen paralyserer Europa» snakker de om klippet som om det er en virkelig hendelse.

- Lignende hendelser skjer mange steder i Europa, og har blitt nærmest en naturlig del av hverdagen, sier nyhetsankeret i Wiadomości.

Expressen meldte i forrige uke at produksjonen flere uker før opptaket hadde varslet lokalområdet om innspillingen som skulle finne sted, for å unngå misforståelser.

En innbygger i Sundbyberg bor rett ved der innspillingen fant sted, og fortalte til Expressen at han ikke er overrasket at noen har latt seg lure, da innspillingen så og hørtes realistisk ut. Samtidig mener han produksjonen gjorde en god jobb med å informere beboere.

- Bortimot perfekt

Det svenske gangsterdramaet sendte sin første sesong på Netflix i 2021, og har begynt produksjonen av sin andre sesong. Serien handler om kampen om Stockholms narkotikahandel, og er basert på Jens Lapidus' bøker og filmer med liknende navn.

Om den første sesongen skrev anmelder Christopher Pahle i Dagbladet at serien har kvalitet i alle ledd, og fremstår «bortimot perfekt».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer