Brukte egne ekstreme erfaringer

I sin siste roman skriver Maria Kjos Fonn (30) om en ung, vellykket kvinne som begynner med heroin. Ikke ulikt henne selv.

ERFARING: - At jeg har ekstreme erfaringer, er blitt en styrke som jeg kan bruke når jeg skriver, sier Maria Kjos Fonn. Foto: Nina Hansen
ERFARING: - At jeg har ekstreme erfaringer, er blitt en styrke som jeg kan bruke når jeg skriver, sier Maria Kjos Fonn. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Elise hadde alt. Fine foreldre, en fin barndom på Oslos vestkant, hun var lyshåret og vakker med en sangstemme av sølv. En sangstemme hun pakket inn i sølvpapir og ødela med heroinrøyk.

- Elise er veldig langt fra meg, men vi deler noen erfaringer, sier Maria Kjos Fonn.

Hun bestiller svart kaffe på Sagene lunsjbar og konstaterer at hun må beholde lua på. Det er en av disse «bad-hair»-dagene.

- Det hadde vært umulig å skrive om heroinmisbruket til Elise hvis jeg ikke visste hva jeg snakket om, sier hun.

Elise er 24 år og hovedkarakteren i «Heroin chic», Maria Kjos Fonns nye roman. Hun har en lengsel etter å oppheve, forsvinne, bli nummen. Hun spiser piller, hun slutter å spise mat, og så møter hun Joakim som syns piller er genialt, og lærer henne at heroin skal røykes, hvis hun rører en sprøyte, blir hun junkie.

- Både spiseforstyrrelser og rus kan være symptomer på eksistensielle problemer. Elise sliter, hun har en dødslengsel, uten bare å kunne skylde på traumer. Hun er en vanskelig person, en jeg egentlig ikke ønsker å assosieres med.

Kjos Fonn gir fra seg et lite smil.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer