Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Brukte kondomer til å lage pølser på barne-tv. Fikk klagestorm fra sinte foreldre

- Fy faen så usmakelig!

KONDOM-PØLSE: Det var i innslaget «Bon» under barne-tv-programmet «Sommarlov» at kokken brukte kondomer til å lage pølser. Innslaget har vakt reaksjoner blant svenske foreldre. Video: SVT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Reaksjonene er sterke etter at et innslag under SVTs barneprogram «Sommarlov» viste at kondomer ble brukt som pølseskinn, skriver Expressen.

Det var i innslaget «Bon», der en dukkekokk lager mat fra forskjellige deler av verden, at turen tirsdag var kommet til Skottland.

På menyen sto den tradisjonsrike skotske retten haggis. Ingrediensene kokes ifølge Store norske leksikon vanligvis i saue- eller kalvemagesekk, men i mangel på dette tok SVTs kokk det han hadde for hånden: Nemlig et kondom.

- Usmakelig

- Nå har vi ingen grisemage... Mormor pleier å ha ting i veska si. Kanskje det finnes noe der som man kan bruke? Ballonger! Det går like bra, sier kokken i videoen, og drar opp en blank «ballong» som han trer på pølsekverna.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og på SVT Barnkanalens Facebook-side har flere uttrykt misnøye med at kondomer ble vist under ei tv-sending beregnet for barn.

- Om det er barneprogrammer som disse, med kondomer, dere produserer ved hjelp av våre tv-lisenspenger, så kan dere ryke (...). Fy faen så usmakelig, skriver Yoshi Anoschkin på Facebook.

Delte meninger

Nina Marie Thornton er enig:

- Jeg satte ikke pris på kondomstapping til kveldsmaten i dag, skriver hun, og fortsetter:

- Jeg fant dette ytterst upassende. Mine barn er for små til at jeg skal forklare hva den merkelige ballongen på tv er.

Andre mener at kritikerne overreagerer:

- Det må være vanskelig å gå omkring og være så fryktelig lettkrenket og urolig over at barna kan ta skade av forskjellige ting! Slå av tv-en og gå ut med barna istedenfor, så kommer de ikke til å se noe de ikke burde, skriver ‎Jessica Kytömäki, og legger til:

- Eller enda bedre: Fortell hva et kondom er, og hva det vanligvis brukes til!

- Tabubelagt område

Programsjef for SVT Barnkanalen. Johanna Gårdare, sier til Expressen at hun forstår at enkelte seere er opprørte.

SNIPPAN OG SNOPPEN: I fjor hadde den svenske tv-kanalen SVT laget et nytt program for barn som skal fortelle om hvordan barn blir til. Det vakte reaksjoner. Video: SVT Vis mer

- Ser vi historisk på det vet vi at det pleier å være ganske sterke reaksjoner når det gjelder ting som rører seg på det seksuelle plan, det er et tabubelagt område, sier Gårdare til den svenske avisa.

Dette er nemlig ikke første gang at svenske foreldre reagerer:

I fjor skapte for eksempel de tegnede kjønnsorganene «Snippan og Snoppen» debatt etter å ha blitt vist i en musikkvideo på SVTs barnekanal.

Videre sier Gårdare til Expressen at «Bon»-innslaget er ment å være humoristisk, og understreker at det ikke er et innslag som handler om kondomer.

- Det skal se ut som en dyretarm, og jeg kan ikke helt se det som noe problem, selv om man skulle se at det er et kondom, avslutter programsjefen.

NRK: - Ikke et mål å provosere

Sjef for NRK Super, Hildri Gulliksen, sier at et kondom kunne blitt vist på norsk barne-tv også - hvis valget bak var velbegrunnet.

- Det er ikke vår oppgave som en allmennkringkaster for barn å provosere i seg selv. Når vi tar valg vi vet kan provosere spesielt foreldrene skal vi vite veldig godt hvorfor vi gjør det, sier Gulliksen.

FJERNET FRA FACEBOOK: I «Newton» opplyser Line Jansrud barn og unge om pubertet. Men videoen som omhandler kvinnens vagina og eggstokker ble for mye for Facebook. Video: NRK Vis mer

- Da spør vi oss selv: «Er det fordi det er spesielt morsomt? Er det fordi det er mye læring i det?» Det må ha en eller annen gevinst ut over å provosere i seg selv, noe som ikke er et mål for oss.

Gulliksen sier samtidig at NRK Super ikke er redde for å ta opp tabuer, og viser til Newtons pubertetsserie som et eksempel på det.

- Med «Newton - Pubertet» var vi mer eksplisitte enn noen gang, men da hadde det en funksjon. Det var et mål med valgene vi tok.

NRK Super-sjefen påpeker at «Bon»-innslaget på SVT er rettet mot barn i «mellomstadiet», altså alderen 4. til 6. klasse.

- I den sammenheng har de fleste et godt svar på hva et kondom er. Samtidig vet vi at det er mange yngre som ser på. Det handler om hele tiden å være bevisst på valgene man tar, avslutter Gulliksen.

LAGER LAMPE: Rakel Warmlander i barneprogrammet «Philofix» lager en lampe av ei gammel dukke. Men hennes behandling av dukka har skapt reaksjoner. Vidoe: SVT Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!