Brukte kopipenger på kopisperre

Madrugada fikk 80.000 kroner av staten som godtgjørelse for lovlig kopiering. Likevel er plata kopisperret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er lov å kopiere musikkplater til eget bruk. Det tjener ikke artistene noe på. Derfor ble Fond for lyd og bilde, tidligere Kasettavgiftsfondet, opprettet. Med 25 millioner over statsbudsjettet hvert år skal det kompenseres for den lovlige kopieringen av plater og filmer som skjer hjemme hos folk.

I februar søkte Virgin Records i Norge om 225.000 kroner i støtte fra kopifondet. De innvilget ble 80.000 kroner i støtte til å spille inn det norske rockebandet Madrugadas 3. album. I oktober kom platen ut på samme selskap. Da var den fysisk kopibeskyttet, slik at det skal være umulig å lage kopier hjemme.

- Jeg kjenner ikke til denne saken og kan derfor heller ikke kommentere den. Men dette er en sak vi skal studere nærmere, sier avdelingsdirektør Torunn Willadssen i kulturavdelingen i Kulturdepartementet. Hun er ansvarlig for fondet.

Fondet får inn tre tusen søknader hvert år. Noen hundre får støtte.

Opp til artisten

- Jeg kan være enig i at det vil virke rart dersom en artist både for støtte fra Fondet og samtidig er kopisperret i butikken. Men vi er først og fremst et kulturfond. Vi tar ikke hensyn til om artisten kopibeskyttet eller ikke. Det er jo fortsatt mulig å kopiere på radio for eksempel. Dette må være opp til artisten selv, sier Jan Paulsen til Dagbladet. Han er formann i foreningen for norske plateselskaper (FONO) og sitter i styret i Fond for lyd og bilde.

- Kopibeskyttelse av CD'er er jo egentlig ikke lovlig. Åndsverksloven gir jo folk anledning til å kopiere hjemme. EU er nå i ferd med å innføre en ordning, som sannsynligvis kommer til Norge. Da snakker vi om en avgift på blanke CD-plater og andre lagringsmedier for digital musikk, sier Jan Paulsen.

Vanskelig å spille av

Flere brukere har rapportert om problemer med å spille av kopisperret musikk. Kopisperrede plater er egentlig ikke CD'er. De følger nemlig ikke standarden. Merket for Compact Disc Digital Audio er derfor fjernet. Det betyr også at spillere ikke alltid klarer å spille av platene.

På Dagbladet.no har platekjøpere denne uka rapportert om plater som ikke lar seg spille på vanlig stereoanlegg, i bilen, i discman, på pc'er, på DVD-spillere og på spillmaskiner. I tillegg har en danske fått ødelagt sin helt nye DVD-spiller og tre-fire nordmenn har fått ødelagt sine Macintosh datamaskiner etter å ha matet de med kopisperra plater.

Plateselskapene BMG, EMI og Sony hevder alle de ikke har hørt om at platene kan ødelegge utstyr, men sier tvert i mot at klagestormen har lagt seg. Tilsammen er flere hundre tusen CD'er med kopisperre solgt i Norge til nå. Blant annet artister som Robbie Williams, Kent og Shakira selges alle med sperre.

PS: Vi har forgjeves forsøkt å få en kommentar fra plateselskapet som har sendt søknaden. Daglig leder henviser til salgssjefen som igjen henviser tilbake til daglig leder. Selskapet har lovt å ringe oss tilbake, men vi venter fortsatt.

<B>DOBBELT OPP: Madrugada opprettholdt kopisperringen på platene sine, samtidig som de fikk kompensasjon for tapte inntekter fra staten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer