Anmeldelse: Lone Frank - «Lystlegen»

Brukte naken prostituert og psykokirurgi for å «kurere» homofile

Historien om den kontroversielle psykiatriprofessoren er spennende, opplysende og ganske skremmende.

DANSK: Lone Frank er dansk forfatter og forskningsjournalist med doktorgrad i nevrobiologi. Foto: Peter Skovgaard
DANSK: Lone Frank er dansk forfatter og forskningsjournalist med doktorgrad i nevrobiologi. Foto: Peter Skovgaard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En halvnaken mann sitter i et laboratorium med ni ledninger stikkende ut av bakhodet. Ved siden av han sitter en naken kvinne. Hun er prostituert. Målet er å helbrede den unge mannen – kalt pasient B-19 - fra hans homoseksualitet. Metoden er å sende elektroniske impulser til hjernen hans, såkalte lystbølger, slik at han senere skal forbinde kvinner med lyst og begjær.

Det groteske eksperimentet ble gjort i 1972, og har blitt kåret til en av historiens fem mest avskyelige eksperimenter. Mannen bak forsøket har blitt sammenliknet med dr. Mengele. Det var den nå avdøde amerikaneren Robert Heath. Han var professor og sjef for nevrologi og psykiatri ved Tulane universitet fra 1949 til 1980, og den første som startet det som kalles deep brain simulation. Det går ut på å stimulere områder i hjernen, for å kunne endre menneskers følelser og dermed handlinger.

Karismatisk nytelsesmenneske

Metoden kalles psykokirurgi, og brukes nå blant annet i behandling av anoreksi, overvekt, stoffmisbruk. Om en googler kan en lese at den først ble brukt i 1999. Det betyr at Heath, som starter sine eksperimenter allerede i 1950, er radert ut av psykiatriens historie. Den danske forfatteren og vitenskapsjournalisten Lone Frank har satt seg fore å finne ut hvorfor. Var han så gal som ettertiden vil ha det til? Eller var han misforstått pioner og visjonær, langt forut for sin tid?

Frank, som selv har doktorgrad i nevrobiologi og er prisbelønt for sin forskningsformidling, har lagt opp «Lystlegen» som en slags spenningshistorie. Vi følger hennes jakt på Heath gjennom intervjuer, gamle avisoverskrifter, forskningsartikler og dårlige filmopptak. Her manes frem portrettet av et filmstjernevakker nytelsesmenneske og karismatisk foreleser. Heath var også berømt kliniker og sylskarp vitenskapsmann besatt av å finne løsningen på schizofreniens gåte. Dette gjennom å bore inn elektroder i forsøkspersoner, frivillige innsatte, fortvilte pasienter. De gamle opptakene viser hvordan forsøkspersoner nærmest blir saliggjort av elektriske impulser, men også får plutselige aggresjonsutfall.

Skremmende psykiatrihistorie

Hans kontroversielle metode var på forsøksstadiet. Braith kjempet mot skeptiske freudianske kolleger, sin egen utålmodighet, en utro forskerkollega, misforståelser og ukloke avgjørelser. Frank gir oss også innsikt i hjerneforskningen, spørsmålet om hva som skaper et jeg, og et delvis skremmende blikk inn i psykiatriens historie. Dette fortalt i et lett og forståelig språk, som visse steder riktignok blir vel detaljrikt.

Var Heath gal eller genial? Den som leser får se.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer