Anmeldelse: Lone Frank - «Lystlegen»

Brukte naken prostituert og psykokirurgi for å «kurere» homofile

Historien om den kontroversielle psykiatriprofessoren er spennende, opplysende og ganske skremmende.

DANSK: Lone Frank er dansk forfatter og forskningsjournalist med doktorgrad i nevrobiologi. Foto: Peter Skovgaard
DANSK: Lone Frank er dansk forfatter og forskningsjournalist med doktorgrad i nevrobiologi. Foto: Peter Skovgaard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En halvnaken mann sitter i et laboratorium med ni ledninger stikkende ut av bakhodet. Ved siden av han sitter en naken kvinne. Hun er prostituert. Målet er å helbrede den unge mannen – kalt pasient B-19 - fra hans homoseksualitet. Metoden er å sende elektroniske impulser til hjernen hans, såkalte lystbølger, slik at han senere skal forbinde kvinner med lyst og begjær.

Det groteske eksperimentet ble gjort i 1972, og har blitt kåret til en av historiens fem mest avskyelige eksperimenter. Mannen bak forsøket har blitt sammenliknet med dr. Mengele. Det var den nå avdøde amerikaneren Robert Heath. Han var professor og sjef for nevrologi og psykiatri ved Tulane universitet fra 1949 til 1980, og den første som startet det som kalles deep brain simulation. Det går ut på å stimulere områder i hjernen, for å kunne endre menneskers følelser og dermed handlinger.

Karismatisk nytelsesmenneske

Metoden kalles psykokirurgi, og brukes nå blant annet i behandling av anoreksi, overvekt, stoffmisbruk. Om en googler kan en lese at den først ble brukt i 1999. Det betyr at Heath, som starter sine eksperimenter allerede i 1950, er radert ut av psykiatriens historie. Den danske forfatteren og vitenskapsjournalisten Lone Frank har satt seg fore å finne ut hvorfor. Var han så gal som ettertiden vil ha det til? Eller var han misforstått pioner og visjonær, langt forut for sin tid?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer