Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Brukte sju år på å spille inn «Indiana Jones» på nytt

Chris begynte som tiåring. Se resultatet!

(Dagbladet.no): Dag og natt tenkte amerikanske Chris Strompolos (10) på Indiana Jones. Det var 1982, et snaut år etter at den første filmen i serien kom på kino. Arkeologen og eventyreren var på alles lepper, men for Chris var det ikke nok å lese tegneseriene, se filmen igjen og leke «Indy» i skogen.

En kveld ble det derfor lagt en ambisiøs plan: Sammen med to kompiser skulle han spille inn «Indiana Jones: Jakten på den forsvunnede skatten» på nytt. Scene for scene.

Det var en plan som kom til å legge beslag på sju år av guttas liv.

Ønsket seg pisk

I et intervju med NRKs «Store studio» som sendes mandag kveld forteller Chris den fantastiske historien om hvordan reinnspillingen skjedde.

Det var for eksempel aldri aktuelt å ønske seg leker til jul - han trengte nyttige ting som skinnjakke, pisk og spraykanner.

Som 13-åring fikk Chris sitt første kyss, men også det hadde en kunsterisk hensikt. Det var nemlig for å spille inn scenen der Indy kysser Marion.

Hele filmen ble filmet scene for scene uten hensyn til kronologi. En sekvens i den ferdige filmen kunne derfor vise Chris som 16-åring, før han plutselig var 12 år gammel igjen.

image: Brukte sju år på å spille inn «Indiana Jones» på nytt

Verdiløst

Da filmen endelig ble ferdig i 1989, følte Chris seg fullstendig tom. Han innså også at han satt på noe som var verdiløst. Det var nemlig ikke mulig å bruke filmen til noe - den brøt med rekordmange paragrafer i åndsverkloven og kunne derfor ikke vises offentlig i særlig grad.

Det hele ble derfor lagt i skuffen og glemt, men bare for en stund. Flere av gutta som hadde jobbet med filmen dro nemlig til Los Angeles for å gå på skole, og der begynte VHS-kopier av filmen å sirkulere i filmkretser.

Snart kom en kopi i hendene til regissør Eli Roth («Hostel», «Cabin Fever»). Han tok den igjen med seg til et møte hos DreamWorks, og snart fikk også Steven Spielberg sett den.

I 2004 skrev så Vanity Fair hele historien om arbeidet, og Paramount satte i gang et prosjekt for å gjøre guttas historie om til film. Dette jobbes det fremdeles med.

Hyllest til det uperfekte

Historien om «Raiders of the Lost Ark: The Adaptation» er ikke den eneste fortellingen som beviser at gjør det selv-entusiasmen fantes også lenge før YouTube.

Regissør Michel Gondry («Evig solskinn i et plettfritt sinn») er for eksempel aktuell med en film som er en høylytt hyllest til det ambisiøse, men uperfekte.

«Be Kind, Rewind» handler om en videobutikk-ansatt (Mos Def) og en kunde (Jack Black). Sistnevnte klarer ved et uhell å avmagnetisere og dermed ødelegge alle VHS-kassettene i butikken.

For å unngå konkurs må de to spille inn filmene på nytt - blant annet «Rush Hour 2» og «Ghostbusters». «Trailerne» til reinspillingene deres kan du se på filmens offisielle hjemmeside.

Rambo-gutter

«Son of Rambow» - som nylig fikk masse oppmerksomhet på Sundance-festivalen - byr på enda et beslektet konsept.

Her er handlingen lagt til 80-tallets England, der to gutter en dag får sett «Rambo: First Blood» på pirat-VHS. Bevæpnet med et stort kamera og enda større ambisjoner bestemmer de to seg for å lage sin egen actionfilm kalt «Son of Rambow».

Det er foreløpig ikke satt noen slippdato for «Son of Rambow» i Norge, men «Be Kind, Rewind» kommer på kino neste fredag.

Intervju med Strompolos og flere filmklipp kan du se på «Store Studio» i kveld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media