Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Brukte tusenvis på kunst - var fiaskokjøp

- En katastrofe, sier byens ordfører.

EKTE? Dette bildet er angivelig malt av den franske kunstneren Étienne Terrus. Et museum i Frankrike har oppdaget at nær halvparten av Terrus-maleriene deres er falske. Foto: Wikimedia Commons
EKTE? Dette bildet er angivelig malt av den franske kunstneren Étienne Terrus. Et museum i Frankrike har oppdaget at nær halvparten av Terrus-maleriene deres er falske. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

(Dagbladet): Musée Terrus i Frankrike har gått på det man kan kalle et skikkelig bomkjøp.

Museet, som ligger i byen Elne i Sør-Frankrike, har oppdaget har de har 82 falske kunstmaleri i samlingen sin, skriver BBC.

I forbindelse med en omfattende oppussing av museet, som ble opprettet i 1994 for å vise fram maleriene til byens store sønn, Étienne Terrus, ble kunsthistorikeren Eric Forcada invitert for å vurdere verkene.

Laget av noen andre

En gruppe eksperter ble satt inn for å gå gjennom maleriene og tegningene. De konkluderte med at om lag halvparten av verkene som museet eier, 82 av 140 malerier og tegninger, var laget av noen andre enn Terrus.

KUNST: Den franske kunstneren Étienne Terrus var mest kjent for sine landskapsmaleri.
KUNST: Den franske kunstneren Étienne Terrus var mest kjent for sine landskapsmaleri. Vis mer

Ifølge France3, ble flere av bildene avslørt fordi bygninger som var avbildet, først ble bygget etter at maleren var død.

Siden museet er statlig eid, er det bystyret i Elne som har kjøpt maleriene og tegningene til museet over en 20-årsperiode. Det svir nok i seg selv å oppdage at man har kjøpt titalls falske malerier, men det svir nok ekstra godt når man finner ut hvor mye man har betalt for dem.

Ifølge BBC har de 82 maleriene og tegningene blitt kjøpt inn for rundt 160 000 euro. Det tilsvarer over 1,5 millioner norske kroner.

Maleren Étienne Terrus levde fra 1857 til 1922. Han bodde for det meste i Elne og er mest kjent for sine landskapsmaleri.

- Uholdbart

Borgermesteren i Elne, Yves Barniol, kaller det en «katastrofe».

- Det er en katastrofe. Jeg beklager overfor dem som har besøkt museet, som så falsk kunst og som betalte for det. Det er uholdbart og jeg håper vi finner de som har ansvaret, sier Barniol, skriver The Telegraph.

Politiet er satt inn i etterforskningen av saken for å undersøke hvem som bestilte, laget og solgte de falske maleriene. Politiet sier at det kan finnes falske malerier fra andre kunstnere på flere museer i Frankrike, ikke bare hos Musée Terrus.

Politiet mistenker at det kan være malerier fra kunstnere som Pierre Brune, Balbino Giner og Augustin Hanicote.

France3 skriver at det er enklere å få solgt falske malerier fra mindre kjente kunstnere enn det er å selge fra kjente kunstnere.

Ifølge kunsteksperter kan om lag 20 prosent av all kunst på museum rundt om i verden være falske, skriver The Telegraph.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media