Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Brun feminisme?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FEMINISME: Over hele side 3 på 8. mars kobler Dagbladets Marte Michelet Human Rights Service (HRS) og undertegnede til nazisme, rasisme, islamofob feminisme, krigshissere, voldsovergripere, og kvinners elende i Afghanistan, med mer. Slik går det når man jobber for at menneskerettigheter skal gjelde alle i Norge, uansett etnisk og religiøs bakgrunn. Slik går det når man gir menneskerettighetspris til Karita Bekkemellem og Trond-Viggo Torgersen knyttet til arbeidet for at alle jenter i Norge skal slippe at kjønnsorganet deres blir skåret i. Slik går det når man peker på at repressive religiøse krefter både juridisk og sosialt søker å utbre kjønnsapartheid i Norge og Europa. Slik går det når man sier at jenter og gutter i Norge selv skal bestemme hvem de vil dele livet med. For alt man sier og gjør er egentlig bare en avledningsmanøver, ifølge Dagbladet: Ved å «skyve omskårne, tvangsgiftete og voldsutsatte minoritetskvinner foran seg», gir HRS «legitimitet til en antimuslimsk høyrebølge», sier avisen, og beklager på lederplass et par dager etterpå at det er så vanskelig å få til en fruktbar meningsutveksling om «feminisme og islam». Debatten er «hatefull» og «aggressiv», skrives det (11. mars).

Ja, hva kan Dagbladet gjøre for at vi kan få et konstruktivt offentlig ordskifte? Vårt forslag er at avisen først setter et kritisk søkelys på egen språkbruk. Kan eksempelvis stempling av antatte meningsmotstandere ved bruk av medisinske diagnoser og ekstremistetiketter, føre til at en saklig samtale blir litt vanskelig? Kan slik omgang med begreper og påstander føre til at ord mister sitt innhold? Kan det rett og slett være slik at Dagbladet medvirker til å snu virkelighetsbildet på hodet og slik aktivt bidrar til politisk handlingslammelse i et av vår tids viktigste spørsmål; hvordan få til et velfungerende fleretnisk og flerreligiøst samfunn? Et samfunn i tråd med Dagbladets liberale tradisjon med kritikk av religiøse mørkekrefter i front.

Vi leser stadig om opplagsnedgang for Dagbladet. Derfor drister vi oss frempå med følgende forslag: Søk tilbake til røttene, til den gangen Dagbladet var et frisinnet, liberalt kamporgan. Overfør den samme feministiske ideologien som preget avisen på 1970-tallet til det nye årtusenet. Kopier den samme kritiske holdningen til religiøse dogmer og undertrykking av jenter og kvinner i Guds navn, til dagens flerreligiøse Norge. Vi vet at det ikke nødvendigvis er enkelt, all den tid at i «Det Nye Norge» bor det i dag ikke bare etniske nordmenn. Men vår erfaring er at uansett hudfarge, så har vi mennesker samme grunnleggende behov for eksempelvis kjærlighet og trygghet. Prøv å begynne der Dagbladet, med fargeblindhet og enkeltindividets menneskerettigheter i fokus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!