Brun-Pedersens feiltakelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LIVSSYN: Jens Brun-Pedersens tilsvar til meg i Dagbladet 11.3 antyder at han selv ikke har helt klart for seg forholdet mellom livssyn og verdisyn. Han synes å tro at disse to begrepene relativt enkelt lar seg differensiere. Det kjedelige er bare at verdisyn ofte faller sammen med og i seg selv er betinget av bestemte livssyn. Når det gjelder mer symbolpolitikk knyttet til tradisjoner, ser en dette tydelig gjennom feiring av høytider som 17. mai, jul, påske, pinse, osv. Når Brun-Pedersen ønsker seg en livssynsnøytral stat og for eksempel ønsker å fjerne tegn, symboler og institusjoner som favoriserer et bestemt livssyn, så innebærer dette i klartekst at han må gå inn for å fjerne tradisjoner som for eksempel jule- og påskehøytiden som offisiell høytid, og kanskje også 17. mai, verken mer eller mindre.

Brun-Pedersens feiltakelse er naturligvis at han tror han kan oppnå et slags «kompromiss» ved å gå halve veien og lage et slags kategorisk skille mellom «verdisyn» og «livssyn». Dette blir selvsagt i siste instans umulig. Ved å ivareta visse institusjoner som folk flest riktignok først og fremst oppfatter som kun tradisjoner og verdier, opprettholdes nødvendigvis også bestemte livsyn og diskriminerer i forhold til andre, hvilket også var mitt grunnleggende poeng.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer