Anmeldelse: Hege Duckert - «Summen av små ting»

Brundtlands rosa sko

Vi trenger påminnere for å huske vår historie. Hege Duckerts bok er en slik.

HISTORIE: Hege Duckerts bok tar for seg objekter som illusterer historiske forandringer. Foto: Kagge forlag.
HISTORIE: Hege Duckerts bok tar for seg objekter som illusterer historiske forandringer. Foto: Kagge forlag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hva husker vi av det som har skjedd de siste tiåra? Er det hendelser som angår alle i Norge, eller husker vi best noe som vi selv har opplevd enten det er knyttet til hendelser eller til en konkret gjenstand?

Men hva så med det som har hatt størst innvirkning på oss alle? Og som har vært med på å endre folks holdninger, vaner og rutiner? Slikt som har blitt så innarbeidet i vårt liv at vi ikke lenger husker at det skjedde. Vi trenger påminnere. Bøker kan være slike påminnere.

Litterært har vi eksempelvis Cecilie Engers «Mors gaver» fra 2013 som ble en regulær bestselger. Noe av det samme er det bærekraftige i Ketil Bjørnstads ambisiøse titallsserie «Verden som var min». Forfatteren gjør nedslag i sentrale hendelser nasjonalt og internasjonalt fra 1960-tallet, og vever dem inn i sin egen historie.

Tingene som endrer oss

Det ligger et liknende perspektiv i Hege Duckerts kavalkade «Summen av små ting. Fra symaskin til selfiestang. 25 ting som har endret Norge». Gjennom 25 kapitler, der hun knytter personer og fenomener sammen med konkrete gjenstander, lykkes hun et stykke på vei å markere det som for henne er blitt sentrale merkesteiner i vår nære historie. Utgangspunktet er spennende og interessant. Ved å knytte en konkret gjenstand til personer som i de fleste tilfellene er kjent fra norsk politikk, samfunnsliv eller media gjennom et kvart århundre, perspektiveres tingen og skaper i de fleste tilfellene en aha-opplevelse for leseren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer