Brune skyer over Ungarn

Ingress

Meninger

Ungarske velgere har talt og sendt det tidligere kommunistlandet enda mer i nasjonalistisk og konservativ retning. Det mest skremmende er at det høyreekstreme partiet Jobbik, som i 2010 ville kartlegge jøder i nasjonalforsamlingen, fikk over 20 prosent av stemmene. Statsminister Viktor Orbáns parti, Fidesz, fikk trolig så vidt over to tredeler av stemmene i nasjonalforsamlingen, og det betyr i realiteten full kontroll over landets utvikling. Det samme var tilfelle i forrige regjeringsperiode, der Orbán brukte sin stilling til å forandre hundrevis av lover. Han innskrenket pressefriheten, grunnlovsdomstolens makt og svekket demokratiets rolle på en rekke andre områder, blant annet ved å endre valgordningen til fordel for sitt eget parti. Han har lagt seg ut med EU flere ganger. Men svært få bekymrer seg dessverre over utviklinga i Ungarn.

Det faktum at Orbán har nasjonalisert en rekke av bankene, tatt over store deler av energiforsyningen, senket skattene og lånerentene for vanlige folk, har gjort ham populær blant mange og gir også det inntrykk at han er en progressiv leder. Men han går for å være en populist. Mange av de tidlige nyrike oligarkene etter kommunismens fall har merket Orbáns innstramninger, men i stedet har han alliert seg med en ny klikk av støttespillere som blir stadig rikere. Enkelte kritikere snakker om at Orbán leder en «mafia». I det siste har han også begynt å vende seg mot Russland, selv om han vil beholde Ungarns EU-medlemskap.

Det er ikke mye igjen av den daværende dissidentorganisasjonen Fidesz som i 1989 fikk den anerkjente norske Raftoprisen. Men mer bekymringsfullt enn regjeringspartiet er ekstremistene i Jobbik som beskyldes både for å være antisemitter og rom-hatere. Det består blant annet av voldelige grupper som ikke går av veien for å bruke fysisk makt mot sine motstandere. Jobbik er det mest høyreekstreme partiet i Europa ved siden av Frankrikes Nasjonal Front og det nederlandske PVV. Nå knytter spenningen seg til hvordan Jobbik og de andre høyreekstreme partiene vil gjøre det under valget til Europaparlamentet i mai. Mange liberale og sosialister frykter en sterk framgang for disse partiene, noe som kan gjøre at deler av Europa går i en mer antidemokratisk retning. Da blir det kanskje satt større fokus på Ungarn også.

Så kan Viktor Orbán i mellomtida blant annet kose seg over den enorme fotballstadion myndighetene holder på å bygge i den lille landsbyen Felcsut, der Orbán vokste opp. Landsbyen har ifølge Morgenbladet 1831 innbyggere. Var det noen som nevnte muligheten for stormannsgalskap?