Nazisoldater som dekorasjon på veggene i dagens tyske kaserner? Forsvarsminister Ursula von der Leyen beskyldes nå for å hause opp en skandale for å ta oppmerksomheten bort fra sine egne feil og mangler. Foto: Tysk propaganda
Nazisoldater som dekorasjon på veggene i dagens tyske kaserner? Forsvarsminister Ursula von der Leyen beskyldes nå for å hause opp en skandale for å ta oppmerksomheten bort fra sine egne feil og mangler. Foto: Tysk propagandaVis mer

Bundeswehr

Brune tradisjoner hos tyske offiserer

Forsvarsministeren skjøt fra hofta – og traff seg selv i kneet.

Kommentar

BERLIN (Dagbladet): Den vanlige panikken bredte seg hurtig nedover i systemet, da det i begynnelsen av mai begynte å lukte naziskandale i det tyske forsvarsdepartementet. En ung offiser hadde greid å melde seg som syrisk flyktning, til tross for at han ikke snakket ett ord arabisk. Hjemme hos mannen ble det funnet over 1000 stjålne skudd som stammet fra skyteøvelser. Snart ble ytterligere to offiserer grepet. De hadde planlagt å gjennomføre en massakre – og etterpå la det se ut som en flyktning sto bak.

OFFISEREN HADDE ALLEREDE markert seg som ekstremist, men en grovt høyreradikal besvarelse under utdannelsen ble avfeid som guttestreker. Forsvarsminister Ursula von der Leyen eksploderte på direkte TV, og gjorde det klart at Bundeswehr «åpenbart har et ledelsesproblem». Men nå skulle det ryddes opp. Ikke skulle noen udugelige generaler stoppe hennes drøm om en dag å få ta over etter Angela Merkel som forbundskansler, lød budskapet mellom linjene. Så von der Leyen sendte ut militærpolitiet for å ransake kasernene. Rapporten var nedslående – det ble meldt om 400 funn av gjenstander eller veggdekorasjoner med referanser til Hitlers Wehrmacht. Og ikke nok med det, men i et par kaserner var klager over sekssjikaner mot kvinnelige rekrutter blitt feid under teppet. Generalinspektøren ble pensjonist på timen og et par oberster måtte finne seg i å bli forflyttet.

FORTSATT FINNS DET kaserner som er oppkalt etter nazigeneraler. Men «Helten fra Narvik» ble på 90-tallet fjernet som navnegiver. Flere militæranlegg bar i over 40 år navnet til Eduard Dietl, som i 1940 utelukkende gikk seirende ut av slaget om Narvik, fordi briter og franskmenn trakk seg tilbake. Dietl fikk senere – av sine egne «bergjegere» - tilnavnet «Slakteren fra Murmansk», fordi hans dilettantiske og brutale ledelse kostet tusenvis av dem livet. Da det vesttyske forsvaret i 1955 ble etablert, var det under navnet «Nye Wehrmacht». Begrepet «Bundeswehr» dukket først opp året etterpå. Samtlige 44 generaler og admiraler hadde tjenestegjort under diktaturet. Brorparten av offiserene kom fra nazihæren eller Waffen-SS. Men nå skulle de være «borgere i uniform», som det så ømt ble forklart. Siden den gangen har det vært pukket på viktigheten av å kunne betjene seg av de gode tradisjonene fra Wehrmacht – men selvsagt ikke av de nazistiske.

KAMPLYSTNE OFFISERER slår nå tilbake mot von der Leyen, og hevder at de siste ukenes «rydding» ikke har vært annet enn show til ære for offentligheten. De hevder å ha blitt ofret av en inkompetent minister som bevisst hauser opp noen ubetydelige saker for å ta oppmerksomheten fra egne - og langt verre - unnlatelsessynder. Heretter skal det være slutt på alt som kan minne om Wehrmacht. Det skal hun sannelig sørge for, lover Ursula von der Leyen med den største selvfølge. Men det er nok ingen observatører som har lyst til å satse pengene sine på at hun - etter valget i september - fortsatt er øverste sjef for det tyske forsvarsdepartementet.