Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Krisa i middelhavet:

Brunost og drukningsdøden

Flyktninger drukner i hopetall i Middelhavet, mens vi diskuterer brunost og vafler.

RISIKERER LIVET I MIDDELHAVET: Her venter flyktninger i Middelhavet nord for Libya på å bli reddet av hjelpearbeidere fra den spanske NGOen Proactiva Open Arms tidligere i sommer. Foto: Santi Palacios / AP Photo / NTB scanpix
RISIKERER LIVET I MIDDELHAVET: Her venter flyktninger i Middelhavet nord for Libya på å bli reddet av hjelpearbeidere fra den spanske NGOen Proactiva Open Arms tidligere i sommer. Foto: Santi Palacios / AP Photo / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens den tidvis absurde verdidebatten raser mellom Jonas og Erna, er andelen nye asylsøkere i Norge rekordlav. Samtidig drukner folk i hopetall i Middelhavet fordi det ikke finnes noen lovlige og trygge veier inn til Europa for å søke asyl. Arbeidsforholdene til organisasjonene som prøver å hjelpe dem blir stadig verre, som følge av misnøye med innvandring i EU, og særlig i Italia. Anklager om bidrag til menneskesmugling hagler fra folk som hevder det er naivt å tro at «disse unge mennene» egentlig har noe å flykte fra. De vil jo bare ha penger!

Jeg er også en ung mann, og jeg vet at jeg ville vært en av de første til å bli tvunget inn i volden dersom jeg befant med i en av disse flyktningenes opprinnelsesland. Jeg vet også at jeg ville vært den med best forutsetninger for å flykte fra nettopp dette, da jeg ikke er kvinne, og dermed har en lavere risiko for å oppleve gjentatte voldtekter og påfølgende graviditet langs fluktruten.

Nettaviser med svært tvilsom praktisering av presseskikk, som document.no, hiver bensin på hatbålet hver dag, og klarer på en eller annen skrudd måte å få det til å virke som om det humane å gjøre vil være å la folk drukne. Å stenge grensene og snu ryggen til det som skjer der ute. Stikk i strid med den internasjonale havsloven.

Men jeg forventet faktisk bedre av VG, men på lederplass har de nå valgt å motbevise den forventningen, ved å støtte Italias planer om å returnere flyktninger til Libya. Altså returnere dem til den situasjonen de valgte å sette seg i en skranglete gummibåt uten sjans for å nå over havet for å unnslippe. Jeg føler at hele debatten er sterkt preget av at folk ikke ønsker å se situasjonen folk flykter fra, og folkene som lever i den. Tørken, ustabiliteten, volden. De vil i alle fall ikke ha den hit! Men branner slukker ikke ved at man snur ryggen til. Og brannen er et faktum.

«Man burde bli, og hjelpe til å bygge landet sitt!». Det er faktisk helt utrolig lett å ytre disse ordene mens man sitter trygt bak tastaturet i Norge. Folk kaller de som vil hjelpe naive, men det er vel heller den troen på at man selv ville vært kapabel til å «stå i det» som er naiv. Jeg skulle likt å se disse personene, som har vokst opp under de beste forutsetninger, velge å bli igjen i en lignende situasjon for å «bygge landet».

Hva gjelder hvem som har skylden for at disse situasjonene har oppstått i utgangspunktet, er årsakene så komplekse at man skal være svært forsiktig med å påstå at man forstår dem. Det gjør i alle fall ikke jeg, men jeg velger ikke å blindt legge skylden på «de», da jeg faktisk har et iboende positivt menneskesyn, basert på likeverd. Folk kaller seg ikke rasister, men når du glemmer å ta disse faktorene med i regnestykket, så oppfører du deg som en.

La oss ikke glemme at norske våpen signert Kongsberggruppen, som Jonas for øvrig refererte til som arvesølvet på partilederdebatten i går, også har vært involvert. At norske F16 slapp bomber over Lybia. At vår viktigste alierte, USA, tillater sin allierte Sharia-stat, Saudi Arabia, å slippe bomber på sivile sykehus i Jemen. At oljen vi lever godt av, er med på å destabilisere klimaet, og føre til ekstremvær som dreper tusenvis. Bare ikke her.

Jeg vil heller ikke ha sharia-lov i Norge. Jeg vil ikke at små jenter skal tvinges inn i Hijab. Jeg vil ikke at æreskultur og tvangsekteskap skal få et fotfeste i Norge. Jeg vil ikke at søskenflokker skal forskjellsbehandler på bakgrunn av kjønn. Jeg vil ikke at konservative hatpredikanter skal sette sinner i kok på bakgrunn av religion og et utdatert verdenssyn. Men jeg vil heller ikke la folk drukne, da jeg har null tiltro til at det er veien å gå for å skape et verdenssamfunn jeg ønsker å leve i. Og ganske enkelt fordi jeg ikke unner folk en smertefull død.

Det er dette standpunktet man må ta i høst. Vi vil at verden skal gå fremover, men hva skal fremgangen være tuftet på? Et samfunn der «de norske verdiene» overlever, er ikke verdt en dritt for meg hvis jeg kan fortsette å spise brunost fordi millioner av mer uheldige mennesker ikke fikk den hjelpen de trengte, og fortjente, i inngangen av det som kan bli vår mest turbulente tidsalder.

Det blir en kamp. Det blir vanskelig. Det blir kulturkrasj. Det blir mer hat. Det blir dårligere vær. Og man må velge sitt våpen å kjempe denne kampen med. Jeg velger human asylpolitikk, mer ambisiøse klimamål og et håp for fremtiden. Jeg håper flere av dere gjør det samme.

Innlegget ble opprinnelig publisert på Facebook.

HER HENTES FLYKTNINGENE: Siem Pilot fikk overført drøyt 1000 migranter fra et itliensk supplyskip langs kysten av Libya. De skal videre til en italiensk havn. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!