Brustadstrid om igjen

Ingress

Meninger

Leder i LO-forbundet Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, varsler kamp mot den påtroppende regjeringens forslag om søndagsåpne butikker. Dermed ligger det an til en omkamp i striden som utspant seg på 1990-tallet. Den gang lå det an til liberalisering av søndagshandelen da Gro Harlem Brundtland var statsminister. Men hennes etterfølger, Thorbjørn Jagland, lyttet mer til LO, som igjen frontet holdningene i Handel og Kontor. Da, som nå, var forbundet sterkt imot generell åpning. Resultatet ble det vi kjenner som Brustad-bua. Den såkalte Åpningstidsloven ble etter mye diskusjon utformet slik at butikker med et flateinnhold opp til 100 kvadratmeter kunne holde oppe om søndagen. Bua er oppkalt etter statsråden som hadde ansvar for denne loven, Sylvia Brustad. Hun har seinere fortalt at hun selv var imot den løsningen som ble valgt.

Etter at spørsmålet om åpning igjen er blitt aktuelt, har frontene sprukket litt opp. Handelsnæringen er ikke like overbevist om at full åpning av søndagshandelen vil tjene bransjen vel. Det er begrunnet tvil om lønnsomheten. Trolig vil store kjeders makt styrkes på bekostning av mindre kjøpmenn. Forbrukerne er heller ikke overbevist om at de vil ta i bruk søndagen som en vanlig handledag. Kristenfolket og KrF insisterer på å holde hviledagen hellig, nå som før.

Men Høyre og Frp er for å skjære igjennom. Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten, sier til VG, at man ønsker søndagsåpent «ikke for å tilfredsstille matkjedene, men for å tilfredsstille forbrukerne». Sundnes kan for sin del ikke se at søndagsåpne butikker er noe unisont krav fra landets forbrukere. Faktisk jobber så mange som 14 prosent av de samme forbrukerne i handelen. Den er landets nest største bransje etter oljeindustrien. De fleste av de ansatte ønsker ikke å jobbe på søndagen.

Sundnes gir en åpning. Hun råder den nye regjeringen til å nedsette et utvalg som kan vurdere alle sider av saken. I en sak med mange kryssende hensyn kan det være en løsning. Selv om et flertall av forbrukerne trolig vil konkludere med at markedet er den beste overdommer i dette spørsmålet, bør de ansatte i en så stor bransje ha et ord med i laget. Mye fornuftig er kommet ut av konstruktive forhandlinger.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.