Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: «The Nightingale»

Brutal hevnthriller

Sterkt om britenes overgrep mot urbefolkningen under koloniseringen av Australia.

FORLOT KINOSALEN: Da filmen «The Nightingale» hadde premiere i Australia, forlot flere kinogjengere salen etter å ha sett brutale voldsscener mot kvinner og barn. Aisling Franciosi spiller irsk straffange i filmen. Video: IFC Films Vis mer

«The Nightingale»

5 1 6

Drama/thriller

Regi:

Jennifer Kent

Skuespillere:

Aisling Franciosi, Baykali Ganambarr, Sam Claflin

Premieredato:

29. november 2019

Aldersgrense:

15 år

«Brutale scener, forrykende spenning.»
Se alle anmeldelser

FILM: «The Nightingale» er en forrykende hevnthriller, men satt i en helsvart kontekst – den brutale koloniseringen av Australia. Britene sendte ikke bare straffanger dit; kontinentet ble også invadert av et ekstremt brutalt offiserskorps ute etter å gjøre raske karrierer.

Den australske regissøren Jennifer Kent debuterte i 2014 med skrekkfilmen «The Babbadook». Hennes nye film er ikke mindre skrekkinngytende. Her er voldtekts- og drapsscener og rasistiske karakteristikker så ille at man må holde seg for både øyne og ører for å orke det. Men dette er noe helt annet enn underholdningsvold.

Drap og voldtekt

Stedet er Tasmania i 1825. Den irske straffangen Clare (Aisling Franciosi) tjenestegjør som hushjelp og sanger for fulle britiske soldater mens hun venter på å bli satt fri. Hun har ektemann og et nyfødt barn, men er i hendene på en utspekulert sadistisk løytnant (Sam Claflin). I tråd med kolonialistenes patriarkalske kultur misbruker han henne regelmessig, men i en spesielt grusom scene skyter han mannen hennes, knuser spedbarnets hode mot en vegg og lar sine underordnede voldta henne.

Kent legger virkelig ikke fingrene imellom, der hun utstyrer Clare med en blanding av blind galskap og rasende hevnlyst. Idet løytnanten og hans følge må krysse bushen til en annen kant av Tasmania, hyrer hun en innfødt veiviser, aboriginen Billy (Baykali Ganambarr), og forfølger dem. Forholdet mellom den hvite straffangen og hennes svarte stifinner er ikke hjertelig. I begynnelsen kaller hun ham «boy» og «hund» og tror han er kannibal.

Folkemord

Det de britiske kolonialistene utsatte urbefolkningen i Australia for kan ikke betegnes som annet enn folkemord, og i denne sterke filmen blir metodene demonstrert til fulle. Jennifer Kent har åpenbare intensjoner om å vise at den hvite manns undertrykkelse også rammet kvinner, men man er aldri i tvil om hvem som var nederst på rangstigen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media