<strong>NYTT BILDE AV HELTEN:</strong> Thorvald Steen har skrevet en bok om den egentlige Rikard Løvehjerte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NYTT BILDE AV HELTEN: Thorvald Steen har skrevet en bok om den egentlige Rikard Løvehjerte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Brutal og blodig jødehater

Les utdrag fra Thorvald Steens nye roman «Løvehjerte».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Hver lørdag i sommer presenterer Dagbladet utdrag fra høstens mest imøtesette romaner. Utdragene publiseres på Db.no/litteratur mandagen etter.

Les utdrag fra «Løvehjerte» her.

- Den første boka jeg leste tvers igjennom som barn, var «Robin Hood». Der møtte jeg Rikard Løvehjerte (1157-1199), et godmodig, rettferdig kongsemne som kommer tilbake fra korstogene, vier Robin Hood og jomfru Marian og gir de fredløse full oppreisning.

DAGBLADET TRENGER 3000 NYE BOKANMELDERE!

• Nå kan du selv anmelde bøkene som til enhver tid ligger på Dagbladets tre boklister.

De 3000 første får velge seg en gratis bok som takk for innsatsen.  

Slik gjør du:

• Gå til Dagbladets bokportal.

• Velg én av boklistene - skjønnlitteratur, generell litteratur eller pocket — og finn boka du vil anmelde.

• Klikk på «anmeld boka» ved siden av boktittelen, så kommer du til Dagbladets anmeldelse.

• Scroll ned til kommentarfeltet og skriv inn din egen anmeldelse.

• Lurer du på hvordan du skriver en anmeldelse? Her er Fredrik Wandrups anmelderskole.

- En flott fyr. Slik husker jeg ham også.

- Men så viste det seg at det var helt feil. Rikard var en blodig krigsherre, som ikke skydde noe middel for å nå sine mål. På oppdrag fra paven dro han til Midt-Østen for å erobre Jerusalem fra muslimene og drepe den arabiske sultan Saladin (1137-1193). Han ble lovet at dersom han kunne bringe Saladins hode til Roma, ville han komme fortere til paradis. Men han klarte ingen av delene.

- Hvor langt kom han?

SOMMERBOKA

workingworkingworkingworkingworkingworkingworkingHver lørdag i sommer presenterer Dagbladet utdrag fra høstens mest imøtesette romaner. Utdragene publiseres på Db.no/litteratur mandagen etter.

26. juni: Tom Egeland

3. juli: Lars Saabye Christensen

10. juli: Unni Lindell

17. juli: Jørn Lier Horst

24. juli: Vigdis Hjorth

31. juli: Thorvald Steen

7. august: Anne Holt og Even Holt

14. august: Gunnar Staalesen

21. august: Beate Grimsrud

- Sin største seier vant han ved kystbyen Acre, der han knuste Saladins hær og jaget den på flukt. Deretter gjennomførte han en blodig massakre. Den var så brutal at hans medsammensvorne, den franske kong Filip 2., ikke ville delta. Rikard måtte gjøre det alene. Han var dessuten jødehater og gjennomførte massedrap på jødene i London.

- Hvordan oppsto fortellingen om den snille konge Rikard?

- Hans mor, Eleonore, var en stor intrigemaker. Boka handler like mye om henne. Hun giftet seg først med den franske kong Louis, skilte seg fra ham og giftet seg med en viss grev Henry av Anjou, som ble kong Henrik II av England. Begge hennes to sønner, Rikard og Johan, ble konger. Hun spredte myten om den gode Rikard straks etter at han var død. Mye oppspinn, som det har tatt intens kildegransking både i Europa og Midt-Østen for å avsløre.

- Har han ingen forsonende trekk?

- Det fascinerende med dette stoffet er at Rikard var en fange av sin egen tid. Dessuten fins det åpne felter i historien som gir spillerom for tolkninger. I et seinere slag, ved Askelon, faller Rikard av hesten. Mennene hans flykter, men Rikard blir løftet opp på en hest av Saladins menn og unnslipper. Dette må ha vært en avgjørende opplevelse for ham, det rene sjokk, at de vantro oppførte seg mer ridderlig enn hans egne, kristne menn.

- Du har skrevet en roman, ikke en biografi?

FØLG OSS PÅ TWITTER!

twitter.com/Dbnolitteratur

- Gjennom romanformen mener jeg at jeg kommer tettere innpå Rikard enn jeg ville gjort gjennom en sakprosabok. Jeg har kunnet dikte videre der kildene tier. Det har jeg gjort i alle mine fem historiske romaner. Nå ser jeg at det er en sammenheng i dem. I høst blir de utgitt som Europa-kvintetten, bøker om konflikten mellom øst og vest, tro og tvil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer