- Brutal tv

Cathrine Sandnes mener 17 år gamle Alexanders møte med sin biologiske mor i «Tore på sporet», var brutal og hensynsløs tv.

I går kveld var Sandnes, som er profilert redaktør av tidsskriftet Samtiden, i studio for å diskutere gjenforening av adopterte i beste sendetid på tv. Debatten foregikk i «Standpunkt» på NRK1.

- Alle som så dette innslaget skjønner at det som skjedde var et klart overtramp mot gutten, mener Sandnes, som selv ble adoptert til Norge for over 30 år siden.

Hun synes ikke at programserien «Tore på sporet» er problematisk i seg selv:

- Derimot er det problematisk at lykkebildet som Strømøy skaper av slike gjenforeninger, blir stående uimotsagt. Man får et inntrykk av at alle adopterte _ og alle biologiske foreldre _ blir lykkeligere av å gjenforenes. Men det stemmer ikke alltid. For det å være foreldre og barn _ det handler om de relasjonene som skapes over mange år. Det handler i langt mindre grad om som har gitt fødsel til hvem, mener Sandnes. Hun har selv valgt å ikke forsøke å finne sine biologiske foreldre.

Kranglet via programleder

Det ble tidvis ampert, og etterpå anspent, mellom Tore «på sporet» Strømøy og en annen av debattantene - Lisa Tønne - etter at tv-kameraene var slått av seint i går kveld.

Mens flere av «Standpunkt»-debattantene fortsatte meningsutvekslingen også off camera, var det ingen direktekontakt mellom Strømøy og komiker og adoptivbarn Tønne.

Tvert imot snakket de to høyt om hverandre, men ikke til hverandre:

LITE HYGGELIG: Lisa Tønne (blå trøye) og Tore Strømøy (ytterst t.h.) blir neppe omgangsvenner etter isfronten etter «Standpunkt» i går kveld å dømme. Også med-debattantene og adoptivbarna Cathrine Sandnes (midt på bildet) og Christian Strand uttrykte varierende grad av skepsis mot Strømøys programserie. Medierådgiver Lasse Gimnes (ved siden av Strømøy) hyllet imidlertid «Tore på sporet» som god tv-dokumentar. I bakgrunnen programlederne Nina Owing og Erik Wold. Foto. Frank Karlsen/ Dagbladet
LITE HYGGELIG: Lisa Tønne (blå trøye) og Tore Strømøy (ytterst t.h.) blir neppe omgangsvenner etter isfronten etter «Standpunkt» i går kveld å dømme. Også med-debattantene og adoptivbarna Cathrine Sandnes (midt på bildet) og Christian Strand uttrykte varierende grad av skepsis mot Strømøys programserie. Medierådgiver Lasse Gimnes (ved siden av Strømøy) hyllet imidlertid «Tore på sporet» som god tv-dokumentar. I bakgrunnen programlederne Nina Owing og Erik Wold. Foto. Frank Karlsen/ Dagbladet Vis mer

Strømøy sa klart fra hva han mente om at Tønne - mens hun var på lufta  - hadde fått «hakke løs» på den 17 år gamle gutten som ble utilpass da han møtte sin biologiske mor under «Tore på sporet».

Strømøys kritikk ble adressert via programleder Nina Owing, men var helt åpenbart myntet på Lisa Tønne. Hun hørte hva Strømøy sa, og svarte - ikke akkurat lavmælt - med en metafor som handlet om å stikke hodet opp i sin egen rumpe.

Orket ikke

Med andre ord; ingen god stemning mellom mannen som har gjort lørdagsunderholdning av å gjenforene mennesker - og den fremste kritikeren av hans siste program i serien.

Og mens Tore Strømøy trakk ut i garderoben med flere av debattantene, ble Lisa Tønne værende igjen i studio _ helt til Strømøy hadde forlatt Marienlyst i drosje, jagende etter sisteflyet hjem til Trondheim.

Da Tønne endelig kom ut, ba hun om forståelse for at hun ikke orket å uttale seg mer.

De som kjenner saken, vil vite at Tønne gikk kraftig ut etter at Dagbladet kritisk omtalte gjenforeningen mellom adoptivbarnet Alexander Todnem (17) og hans biologiske mor. Tønne ga klart uttrykk for hva hun mente om Tore Strømøys tv-virksomhet, og sa:

- Hvis det hadde kommet en mann til meg med hockeysveis, som sa at han hadde funnet mora mi, så hadde jeg lukket døra.

- Hårreisende å sende

Under sending i går kveld var hun ikke mindre hard med Strømøy, og sa omtrent som følger:

- Du ønsker deg hyling, skriking og baluba i studio.

- Du ser jo at den gutten (17 år gamle Alexander, red.) er fryktelig ukomfortabel, gjør du ikke?

- Jeg finner det underlig, og hårreisende, at dette innslaget ble sendt på tv.


Da hun sa det sistnevnte, ble Tønne avskåret av programleder Nina Owing. Det ble hun også da hun på direkten antydet at 17-åringen ikke hadde det like greit nå i ettertid som Strømøy har gitt utrykk for.

En av grunnene til at Lisa tønne holdt munn da hun omsider kom ut av studio, kan være at hun ble rådet til dette av programlederne.

Irritert over debatt

Det eneste Tore Strømøy vil beklage i forbindelse med at han bragte 17 år gamle Alexander og hans biologiske mor fra Colombia sammen, er pressemeldingen om at Alexander var stjålet fra mora før han endte som adoptivbarn i Norge.

- Den burde vi aldri sluppet ut. I det øvrige tror jeg ikke hverken Alexander eller foreldrene er misfornøyde. Vi gjør veldig grundig arbeid og det er svært sjelden at noen deltakere er misfornøyde eller får problemer i ettertid, sa Strømøy etter sending.


NRK-profilen uttrykte irritasjon over «Standpunkt»-debatten:

- Jeg trodde den skulle handle om «Tore på sporet». Men nesten alt som ble diskutert gjaldt ett eneste innslag. Nemlig det om Alexander, sa Strømøy.

- Hvordan reagerer du på kritikken fra Lisa Tønne?

- Jeg synes den er lite nyansert. Jeg skulle ønsket at hun hadde satt seg inn i saken før hun kom på banen. Man må gjerne mislike «Tore på sporet». Men jeg liker ikke å framstilt som banditt. Vi ringer aldri på dørene hos folk som ikke vil ha oss der. I denne aktuelle saken visste alle parter hva de gikk til før de møttes i studio, hevder Strømøy - som ikke vet om han orker å gå på en ny runde programmer etter den siste tidas negative fokus.

KRUTT-TØNNE: Lisa Tønne diskuterer med «Standpunkt»s programleder Nina Owing etter sending. To ganger ble Tønne avbrutt av programlederne da hun snakket om 17 år gamle Alexander, Tore Strømøys kanskje mest kontroversielle innslag noen gang. Etterpå avviste Owing at hun hadde sensurert Tønne.