ELEKTRISK KRAFT: I «Kraften» får alle verdens kvinner en elektrisk kraft som gjør at de kan skade og drepe andre ved å berøre dem med fingertuppene. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
ELEKTRISK KRAFT: I «Kraften» får alle verdens kvinner en elektrisk kraft som gjør at de kan skade og drepe andre ved å berøre dem med fingertuppene. Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer

Brutale påstander om hva som ville skjedd hvis kvinner var det sterke kjønn

Naomi Aldermans feministiske framtidsroman undersøker hva som ville skjedd dersom kvinner fikk all makt i verden. Det er ikke noe pent syn.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Tenk om kvinner var det sterke kjønn? Det er premisset for britiske Naomi Aldermans science fiction-roman, som ble lansert på norsk på kvinnedagen. Boka er allerede hyllet som en moderne feministisk klassiker. Men om du tror du skal få en eksempelfortelling om hvorfor kvinner burde styre verden, kan du bli skuffet.

Fortellingen starter omtrent i vår tid. Det vil si, egentlig starter den 5000 år fram i tid, med et fiktivt brev fra en forfatter – Neil – til en annen – Naomi. Han har skrevet et manus som han ydmykt ber henne vurdere. Det er en hybrid mellom roman og historiebok, en sjanger han har valgt for lettere å nå fram til publikum. Leserne har vært lite interessert eller lite villige til å tro på fagbøkene han har utgitt tidligere. Påstandene har vært for utrolige. Han hevder det har eksistert en verden som var styrt av menn, med mannlige soldater og overgripere, og undertrykte kvinner. Dét er en tanke som framstår så utrolig for romanens Naomi at hun innrømmer å synes den er litt sexy: «Noen av oss har fantasert om noe sånt!»

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn