GJORDE OPPTAK: Tidligere butikksjef Ørjan Stendal. Foto: Øistein Norum Monsen
GJORDE OPPTAK: Tidligere butikksjef Ørjan Stendal. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Brutaliserende sjefer

Det er viktig for den tidligere butikksjefen, og for norsk arbeidsliv, at Jernia-historien har nådd offentligheten.

Meninger

Allerede før Dagbladet rakk å publisere sin sak med det avslørende lydopptaket av Jernias kjededirektør Audun Holt, valgte han å trekke seg fra sin stilling.

Opptaket viste at Holt fikk butikksjef Ørjan Stendal til å skrive under på sin egen oppsigelse, og det med en oppførsel som har skapt sterke reaksjoner blant våre lesere og som har overrasket erfarne arbeidsrettseksperter. Holt sier blant annet «Jeg kommer til å henge på det 24/7. Jeg kan garantere deg at du kommer til å sykmelde deg for dette kommer du ikke til å få til.»

Dette er en type angrep fra ledere som arbeidsrettsekspertene vi har intervjuet til saken kun har hørt om, men ikke tidligere har fått dokumentert. Altså har det nærmest vært mistanke om overdrivelser. Det er viktig både for tidligere butikksjef Stendal, men også for norsk arbeidsliv, at historien har nådd offentligheten med akkurat den samme ordlyden som han selv ble utsatt for i møtet med sin overordnede. Behandlingen Stendal ble utsatt for er høyst sannsynlig ikke unik, det unike i saken er at det ble gjort lydopptak som gjorde det mulig å dokumentere og lage journalistikk.

Som advokat Jon Wessel-Aas sier til Dagbladet: «Hadde ikke Stendal gjort opptak av møtet hadde verden sett helt annerledes ut for ham nå».

Det er ikke nødvendigvis en god utvikling dersom opptak av denne typen blir svært utbredt, det kan utfordre tilliten vi har til hverandre i samfunnet. Men når de skjer til private formål, eller som grunnlag for journalistikk, er det i alle fall lovlig. Og som denne saken har vist, kan det i enkelte tilfeller være en sikkerhetsforanstaltning. Med smart-telefoner har alle nå en potensiell lydopptaker i lomma, og for sjefer som opererer som Jernia-toppen sender denne saken en tydelig beskjed: oppførselen deres står i fare for å bli avslørt, og vil kunne skape konvekvenser også for dem selv - ikke bare den ansatte på den andre siden av bordet.

Grunnen til at lydopptaket har skapt så sterke reaksjoner, er lett å tenke seg til: dårlig ledelse og respektløs behandling av ansatte er et utbredt problem. En studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt i 2014 viste at 15 prosent av et høyt sykefraværsnivå (40 dager eller flere), blant norske yrkesaktive kan tilskrives faktorer i det psykososiale arbeidsmiljøet. Altså på grunn av rollekonflikter og dårlig ledelse.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.