Brutalitet og åndegnål

Levende og døde skildret med originalitet og kraft

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Pax)

BOK: Britiske Hilary Mantel skaper et unikt univers av levende og døde i «Hinsides svart». Hovedpersonen Al er synsk. Hele livet har hun hatt kontakt med de døde. Hørt dem, sett dem. Som voksen gjør hun business av evnene sine. Sammen med assistenten Colette, og en gjeng andre klarsynte kvinner, arrangerer hun åndelige aftener der kvinnene formidler hilsener fra det hinsidige til et begjærlig publikum.

Er åndene vemmelige, noe de ofte er, skåner Al publikum. Seg selv kan hun ikke beskytte. Hele døgnet gnåler åndene i øret hennes, maser, vil oppnå noe. Verst er Als veileder, en tarvelig liten fysak ved navn Morris. Al skjønner ikke hvorfor han og de andre avdøde plageåndene fra barndommen dukker opp i livet hennes. Men hun forstår at hun ikke lenger bare kan se inn i andres historier. Hun må se inn i sin egen.

MANTEL INTRODUSERES på norsk med denne spøkelsesromanen, som er hennes niende bok. Den ble påbegynt og skrevet i den spesielle atmosfæren i England etter prinsesse Dianas død, noe forfatteren mener har preget boka. Bilulykken er noe av det Al forutser. Hvordan Al gjennomlever minuttene før og etter ulykken, kroppslig og psykisk, tar opp i seg smerte i denne og andre situasjoner, er forunderlig sterkt beskrevet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer