Brutalt møte med politiet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

POLITIVOLD: De fleste av oss regner Norge som et trygt land hvor man stort sett ikke skal møte på problemer når det gjelder «banale» rettigheter som rettssikkerhet. Og vi ser på politiet som en øverste og ikke minst trygg myndighet. Følgende opplevelse har derfor gjort meg redd:Etter en hyggelig aften på Samfunnet i Trondheim, med konsert og god stemning, blir politiet tilkalt. En av ordensvaktene påstår hardnakket at noen har servert han en «rett høyre». I tumultene ble jeg valgt som syndebukk. Politiet betrakter meg ikke som en grei gutt i begynnelsen av tjueårene som er glad i en konsert, og som nå er på vei hjem, men som en potensiell bråkmaker med lengre hår enn gjennomsnittet og hullete bukser. Jeg blir anmodet om å forlate stedet, men idet jeg er midt isetningen som skal forklare at dette må være en misforståelse, og at jeg ikke er en fyr som slår folk, blir jeg lagt i jern. Øm skulder og blodutredelser på overarmen er gevinsten. Jeg spør pent om jeg får forklare meg, og får et kontant NEI til svar.

OG NÅR JEG skjønner at de faktisk har tenkt å kaste meg i fyllearresten, foreslår jeg at de kan ta en blodprøve på meg som viser at promillen nok ikke er høy nok til at jeg verken er en fare for meg selv eller de rundt meg. Nok et kontant NEI. Jeg blir låst inn, og mitt ønske om å ringe kjæresten for å forklare at jeg ikke kommer hjem i natt blir også avslått. Jeg blir sittende der i over 10 timer. Og på toppen av det hele, blir jeg servert et forelegg på 3000 kr når de låser meg ut. At jeg aldri satte meg til motverge, jeg oppgav all personalia uten problemer og ikke hevet stemmen èn gang, hører også med.

FORDI DETTE skjedde på en mandag, hadde nok ikke politiet det så utrolig travelt denne kvelden, og så sitt snitt i å hevde sin dominans, både innad i politigruppen, og for alle tilskuerne som strømmet ut av Samfunnet etter endt konsert. Denne utblåsningen av testosteron og den ignorante holdningen hører mer hjemme hos steroidskadde idrettsutøvere enn hos lovens lange arm. Volden i politiet er jo en fare for både meg og deg.At det ikke alltid er de «rette» som har rett, ser vi utallige eksempler på i internasjonale nyheter hver eneste dag, men at det kan ramme meg og deg også, hadde jeg rett og slett ikke trodd. Å sittemutters alene på 3x3 meter med blankpolert betong for noe som skyldtes en overnervøs ordensvakt, er lite stas. Og jeg som trodde at fyllearresten var forbeholdt overstadig berusede og voldelige personer. Jeg følte meg i hvert fall som et klenodium for politiets tøffe ytre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer