Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Brutalt og nokså vakkert om forsømte barn

Men hvorfor så lurvete lansering av boka?

SPRÅKLIG SIKKER: Lori Lansens er en dyktig forfatter som fører et vakkert språk. Hvorfor må hun lanseres som om hun trengte tvilsom drahjelp? spør Dagbladets anmelder. Foto: Juritzen forlag
SPRÅKLIG SIKKER: Lori Lansens er en dyktig forfatter som fører et vakkert språk. Hvorfor må hun lanseres som om hun trengte tvilsom drahjelp? spør Dagbladets anmelder. Foto: Juritzen forlag Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANMELDELSE: Den lille mulattjenta Sharla Cody bor på campingplassen Sjøgløtt utenfor Ontario i Canada. En forsoffen campingplass  uten sjøgløtt, men med en svak lukt av hav.

Hun er skitten, småfrekk, engstelig og tykk etter å ha blitt foret på potetgull av en mor som bare vil bli kvitt henne — og med skiftende brutale stefedre.

Moren plasserer Sharla hos en tilfeldig nabo; den gamle sigarettrøykende svarte Addy. Om natten stikker hun av for godt.

Lang vandring Boka handler om forholdet mellom de to. Gamle Addy prøver i begynnelsen å bli kvitt Sharla, men kommer til å elske barnet, også fordi hun gjenkjenner sin historie i den forsømte lille jentas. Addy ble født i Rusholme på begynnelsen av nittenhundretallet, en by bestående av rømte slaver fra USA.

Gjennom erindringsglimt får vi høre at Addy ble kastet ut hjemmefra etter et brutalt overgrep, misforståelser og en fryktelig tragedie. Hennes liv har bestått i en lang vandring. Vi får høre om spritsmuglere og predikanter, sosialister og banditter. Sterk kjærlighet, kortvarig lykke - og stor sorg.

Overgrep og fattigdom Dette er en fortelling om forsømte barn av forsømte foreldre. Om overgrep, fattigdom og uvitenhet - død og ulykker. Og selvsagt om kjærlighet og styrke. Hadde Lansons vært en dårligere forfatter ville dette blitt en søtsuppe. Men hun holder balansen gjennom et balansert, vakkert og nokså rettfrem språk. En blanding av brutalitet og skjønnhet som fungerer, spesielt i de vakre erindringsbildene Addy maner frem. Avslutningen kunne bikket over, men også der gir Lansons seg i tide.

Klipp og lim Den norske utgivelsen har skapt debatt pga forlagets lanseringsmetode.
  
I stedet for å klippe og lime tilfeldige godord fra anmeldelser - gjerne negative - har Juritzen valgt å gjengi bokhandlernes panegyriske begeistring på coveret. Det betyr at kremmerne selv anbefaler det de skal selge.

Dette er markedsføringsmetoder som uthuler hele systemet fordi enhver tittel - god eller dårlig - drukner i superlativer. Det er synd. Spesielt med tanke på at boka er så god at den ikke trenger den type lurvete drahjelp.

image: Brutalt og nokså vakkert om forsømte barn