Brutalt om livet

Vold og poesi i stillferdig beretning fra de afrikanske steppene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Morten Claussen er mannen bak Bokvennen Forlag og en rekke skjønnlitterære utgivelser, essays og gjendiktninger. Han er en uhyre sensitiv stilist og rytmiker.

Denne gangen tar han oss med til et skur i en afrikansk landsby, der befolkningen er utradert av militsen. En av de overlevende er en gammel mann, fortelleren. Han vekkes en dag av nevøens slag og spark. Barnesoldaten forteller at den gamles bror har hengt seg. Sammen legger de to forkomne skikkelsene ut på en krevende marsj, over de solsvidde steppene.

Brutalitet

Den unge gutten, Kwesi, er ødelagt av volden han har utøvet som soldat. Han er brutalitet. For å overleve har han utslettet minner. Den gamles ro og vidsyn bryter ned noe av aggresjonen og desperasjonen hans. De to utvikler en rørende halt omsorg for hverandre. Kwesi er kommet for å hente onkelen hjem til morens landsby, og vi får historien hans i brokker. Den er reddsom. Kwesi er resultatet av en voldtekt, og var blant dem som sto for lynsjingen i fortellerens landsby. Blant dem som drepte fortellerens familie.

Selv denne kjensgjerningen tar den gamle sindig i mot. Hans motgift er vissheten om noe større. Han tror på urkraften i beretningene om livet: Det er fortellingene som holder liv i de døde og gir kontinuitet og helhet til våre liv Mister vi helheten av syne, er risikoen for onde gjerninger så mye større. Tålmodig forkynner han fortellingenes viktighet:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer