Brutalt vakkert da Nick Cave forrettet svart messe

En renselse av en konsert.

NERVE: Nick Cave ga en konsert Norwegian Wood-publikum neppe vil - eller kan - glemme. En kraftanstrengelse og en performaceforestilling sammen med legendariske The Bad Seeds. Foto: Lars Eivind Bones
NERVE: Nick Cave ga en konsert Norwegian Wood-publikum neppe vil - eller kan - glemme. En kraftanstrengelse og en performaceforestilling sammen med legendariske The Bad Seeds. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KONSERT: Brutalt vakkert da Nick Cave forrettet svart messe i Badet.

En performanceartist Energisk, manisk og vilt - samtidig sårbart og inderlig. Nick Cave og The Bad Seed maler med bred pensel, men får likevel fram nyanser.

Nick Cave eier scenen og bergtar oss. Han er en performanceartist, en magiker som drar oss inn i sin mørke verden.

Det åpnet kraftfullt med «We Know Who U R». Deretter kom «Jubilee Street» - og tommeskruen ble strammet til med «From Her To Eternity».

Utemmet kraft Han maner fram bilder og stemninger, og bandet gir oss kontrapunkter - hele tida. Eksplosjoner og utemmet kraft. Cave gir alt - og mer til, og byr på seg selv som om denne opptredenen er hans siste.

Det smeller og bulder. Tidvis gyver to trommeslagere synkront løs på skinn og cymbaler og banker livsskiten ut av fanden.

Det er lyden av glass mot asfalt. Den er distinkt og klar - og gjennomtrengende god. Og for en dynamikk. Vi er fanget i bandets vold. Det er voldsomt og inderlig. Brutalt, vilt og vakkert.

Deilig dystert Nick Cave og The Bad Seeds er mer enn en svart messe. Den rå innlevelsen er ikke noe spill for galleriet, det er urkraften som har gjort ham og bandet legendarisk.

Cave synger dystert om død og elendighet - men det er også håp, tro og kjærlighet i hans verden.

Han er heller ikke utilnærmelig. Flere ganger slipper han seg ned fra scenen og står i folkehavet, som hyller ham hemningsløst. Dette er høymesse med låter fra et langt og sært artistliv.

En drøm Nick Cave og The Bad Seeds spilte i Bergen dagen før - og anmelderne sloss om superlativene. Dagbladet kaster seg på bølgen - dette var langt bedre og sterkere enn vi kunne drømme om.

Da det nærmet seg to timer, kom «Stagger Lee» og avslutningen «Push The Sky Away», fra siste plate.

Hva mer kan man si:

Det er fullbrakt.

BLIR HYLLET: Publikum hyller legenden Nick Cave. Foto: Lars Eivind Bones
BLIR HYLLET: Publikum hyller legenden Nick Cave. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer