Brutalt viktig om krig

Handlingsmettet og tankevekkende roman - et høydepunkt i Roy Jacobsens forfatterskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Verdenskrigen, blir vi aldri ferdig med den? Nei, vi blir ikke det. Den vedblir å oppta oss, også dikterne, som den dag i dag, snart 55 år etter fredsslutningen, øser stoff fra den som om den var en uuttømmelig brønn.

Siste mann i rekken er Roy Jacobsen, en av våre mest skriveføre penner, allsidig i sitt emnevalg, dyptloddende i sin menneskeskildring, skarp i sin analyse av sosiale relasjoner, en mann med fantasi, men også en sporhund, glupsk i sin jakt på faktiske hendelser som han kan skape fortellinger av.

I «Grenser» tar han ut alt dette, blander fakta og fiksjon, spiller på flere strenger - noen oppleves til og med som nye. Deler av romanen kan leses som krigsreportasje, og Jacobsen bekler rollen som krigskorrespondent med bravur. Som reporter er han ikke selv til stede, han taler gjennom de personene han har utplassert ved noen av krigens viktigste frontavsnitt - ved Østfronten vinteren 1942/43, etter at Hitlers sjette armé var i ferd med å bryte sammen under russernes knipetangmanøver, og i Ardennene under tyskernes siste forsøk på å sette seg opp mot den allierte invasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer