Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Bryr meg ikke om kritikken

Anders Baasmo Christiansen om «Kon-Tiki»-bråket.

IKKE OVERRASKET: De siste dagene har Anders Baasmo Christiansens «Kon-Tiki»-karakter vært utsatt for kritikk. Skuespilleren lar seg verken påvirke eller overraske over det. Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film
IKKE OVERRASKET: De siste dagene har Anders Baasmo Christiansens «Kon-Tiki»-karakter vært utsatt for kritikk. Skuespilleren lar seg verken påvirke eller overraske over det. Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste dagene har det stormet rundt «Kon-Tiki» og Anders Baasmo Christiansens (36) karakter Herman Watzinger.

Herman Watzingers datter, Trine Watzinger Narum (70), reagerte på hvordan faren blir framstilt i filmen.

«Det er trist og rystende å høre at min far fremstilles på denne måten», uttalte hun til Aftenposten mandag, og siden har flere kastet seg inn i debatten som etter hvert begynte å dreie seg om kunstnerisk frihet.

- Vært åpne Anders Baasmo Christiansen sier til Dagbladet at han ikke er overrasket over kritikken.

- Personlig tar jeg det helt med ro. Vi har hele tiden vært åpne på at vi har vridd en del på denne karakteren, noe som skjer hele tiden i dramatisering og fiksjon, sier Baasmo Christiansen.

Kritikken har gått ut på at Watzinger i filmen framstår usikker og tvilende, mens hans etterkommere beskriver ham som en «staut og nervesikker» mann. Barnebarnet Kaja Narum mener at det ikke er Watzinger som portretteres i filmen, og sier til Aftenposten at filmskaperne like godt kunne ha gitt ham et annet navn.

- Jeg har forståelse for at de som kjente ham godt synes det er dumt at han ble til denne karakter. Men dette er dramaturgi, det krever den ene menneskelige karakteren publikum kan identifisere seg med. Og det ble Herman Watzinger, sier han.

Utseendekritikk Hva kunstnerisk frihet gjelder, mener Baasmo Christiansen at så lenge man er åpen på at det er fiksjon kan filmskaperne gjøre hva som helst.

- Man endrer jo ikke noe for å være jævlig. Det er for å lage bra film. Watzinger var kjent i virkeligheten som den mest handlekraftige, men uten konflikt og drama blir det kjedelig film. Vi vet jo ikke helt hva som som skjedde på den flåta. Men det må en fiksjonsfilm få lov til å spekulere litt i.

«Den skuespiller som er valgt til å spille Watzinger har ingen ting med Watzinger å gjøre. Watzinger var en høyreist skikkelse. Kvinnene sa han var en vakker mann - en Adonis som kunne gå rett inn i flere roller i Hollywood», skriver journalist Olav Gran-Olsson i en kronikk på trykk i Aftenposten i går.

I SIVIL: - Vi vet jo ikke helt hva som som skjedde på den flåta.Men det må en fiksjonsfilm få lov til å spekulere litt i, sier Anders Baasmo Christiansen. Her er han fotografert under filmfestivalen i Haugesund. Foto: Sveinung Ystad / Dagbladet
I SIVIL: - Vi vet jo ikke helt hva som som skjedde på den flåta.Men det må en fiksjonsfilm få lov til å spekulere litt i, sier Anders Baasmo Christiansen. Her er han fotografert under filmfestivalen i Haugesund. Foto: Sveinung Ystad / Dagbladet Vis mer

Utseende-kritikken bryr ikke Baasmo Christiansen seg om.

- Jeg har registrert også den kritikken, men bryr meg overhodet ikke om det. Det som overrasker meg er imidlertid at alle kaster seg på indignasjonen.

I dialog med barnebarnet Baasmo Christiansen kjente ikke særlig godt til Watzinger og hans rolle i forbindelse med Kon-Tiki-ferden i forkant. Da han påbegynte research-arbeidet innså han raskt at filmskaperne ikke hadde castet ham fordi han lignet på balsaflåtas nestkommanderende.

- Det sto at han var høy og mørk, og at han var juniormester i sprint. Så jeg skjønte raskt at de tenkte i andre baner, sier han.

Han var også i dialog med barnebarnet Kaja Narum under researchprosessen, og forklarte henne at de hadde tatt friheter både når det gjaldt Herman, og andre ting.

- Det som er beklagelig med denne saken er at vi ved en misforståelse ikke visste om dattera. Da vi ba om telefonnummeret til nærmeste slektning, fikk vi nummeret til barnebarnet. Vi gikk da ut ifra at Watzingers datter var død.

STAUT : Folkene bak filmen har tatt seg kunstneriske friheter i framstillingen av Herman Watzinger. Foto: Kon-Tiki-museet
STAUT : Folkene bak filmen har tatt seg kunstneriske friheter i framstillingen av Herman Watzinger. Foto: Kon-Tiki-museet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!