DEBATT

Bryr noen seg om vaskehjelpa?

Flere kvinnelige aviskommentatorer har lest Klassekampens vaskereportasje som uttrykk for upassende innblanding i kvinners privatliv.

DEN HELLIGE HUSVASK: Skal man vaske sjøl eller la andre gjøre jobben? Bryr noen seg om mannen vasker, eller hva vaskehjelpa synes? Foto: Comaniciu Dan / Shutterstock / NTB Scanpix
DEN HELLIGE HUSVASK: Skal man vaske sjøl eller la andre gjøre jobben? Bryr noen seg om mannen vasker, eller hva vaskehjelpa synes? Foto: Comaniciu Dan / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Tidlig på høsten 1973 ble Torunn Kristiansen, renholder ved Nationaltheatret, intervjuet i Dagbladet. Anledningen var at nyfeministbladet Sirene nettopp var lansert. Med ukebladinspirert innpakning skulle bladet rette fokus mot de problemene kvinner hadde felles i samfunnet. Kristiansen var regnet for å være midt i målgruppa og sammen med NRK-journalisten Astrid Brekken, som skulle redigere bladet, ble hun bedt om å vurdere første utgave.

Vaskehjelpa Kristiansen fortalte at hun i utgangspunktet opplevde hovedoppslaget med datidas store norske filmstjerne, Liv Ullmann, som provoserende. Selv om Ullmann var kvinne, og de to også var kolleger på Nationaltheatret, var hun først og fremst en som «hadde alt» og som hadde lite i en kvinnepolitisk sammenheng å gjøre.

Etter å ha lest intervjuet med Ullmann inne i bladet, hadde Kristiansen imidlertid oppdaget noe de to hadde felles - nemlig den konstante følelsen av å stadig skulle bli vurdert av, og måtte kokettere for, menn. Ifølge Brekken viste denne felles erfaringen av å være nedverdiget i møte med menn at det var behov for Sirene: «Det trengs ei arena som kan bygge bruer mellom kvinner» (Brekken i Dagbladet 7/9- 1973). Sirene ble umiddelbart en stor suksess, og hadde høye lesertall gjennom hele 1970-tallet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer