Brysom passasjer

Svart, sint og sinnssykt farlig. Tidenes romuhyre er tilbake i nyoppusset stand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Det er sjenerøst å gi publikum en sjanse til å se en moderne klassiker på stort lerret. Eller er dette bare et kynisk forsøk på å selge deg en vare som allerede er solgt flere ganger før?

«Alien» fra 1979 har i 2003-utgaven fått «Director\'s Cut» hengt på tittelen. Det skal liksom legitimere nyutsendelsen. Hva er nytt? Noen scener er utvidet, noen er droppet - totallengden er praktisk talt den samme.

Nytelse

Jeg så filmen sist en gang på vårparten, og kan virkelig ikke huske at regissør Scotts nye versjon skiller seg merkbart fra originalen. Men «Alien»-nerder både her og der vil helt sikkert se og glede seg over detaljene. Det er uansett en nytelse å se en film som dette i nyoppusset stand. Her er et stjerneeksempel på god historiefortelling, rettlinjet og økonomisk, og praktisk talt kjemisk fri for unødig staffasje og utenomsnakk. Uhyggen ligger ikke i effektene, men i den klaustrofobiske stemningen.

Et transportskip på vei tilbake til jorda gjør et stopp på en planet og får med seg en blindpassasjer. Et svært tilpasningsdyktig, svært interessant - og svært lite vennligsinnet vesen. En etter en blir den lille besetningen ryddet av veien. Plottet er enkelt og brukt med stort hell både lenge før og mange ganger siden. Handlingen er lagt til et sted pokker i vold ute i rommet, men da praktisk talt alt foregår inne i romskipet, kunne historien like gjerne utspilt seg på et skip i rom sjø, et gammelt slott langt ute på den forblåste heden, ei hytte ved et idyllisk vann langt inne i skogen - og så videre.

Tett og velspilt

Noe av forklaringen til rom-settingen heter «Star Wars». I åra som fulgte etter George Lucas\' banebrytende film, hadde praktisk talt alt som luktet av science fiction en tendens til å bli kassasuksesser. «Alien» ble også det, og fødte ikke mindre enn tre oppfølgere.

24 år er lang tid i en bransje der digitalteknikk setter en ny standard nærmest en gang i uka. Holder «Alien» fremdeles mål? Ja. Dette er tett, velspilt og drivende spennende - i dag som for over to tiår siden. Men det er én ting som avslører filmens alder: Skuespillerne røyker hele tida. Det gjør knapt de aller ondeste skurkene i de aller tøffeste filmene i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer