Bryt stillheten!

40 prosent av alle sykemeldinger skyldes et psykisk helseproblem.

STIGMATISERT: «En svensk studie viser at 20 prosent av befolkningen ikke ønsker å bo ved, eller jobbe med, noen som har eller har hatt psykiske lidelser», skriver Dybvig. Illustrasjonsfoto: Fotolia / NTB Scanpix
STIGMATISERT: «En svensk studie viser at 20 prosent av befolkningen ikke ønsker å bo ved, eller jobbe med, noen som har eller har hatt psykiske lidelser», skriver Dybvig. Illustrasjonsfoto: Fotolia / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nordiske land er kjent for sterke velferdssystemer, medmenneskelighet og likeverd. Likevel er det grupper som henger etter. 40 prosent av alle sykemeldinger skyldes et psykisk helseproblem. Lidelsene er utbredte, men rammes av stigmatisering eller taushet.

Stigmatisering kan oppleves på ulike måter og strider mot rettferdighetsbegrepet vårt. En svensk studie viser at 20 prosent av befolkningen ikke ønsker å bo ved, eller jobbe med, noen som har eller har hatt psykiske lidelser. Mediene bidrar til fordommer. En ny studie viser at i 40 prosent av medienes omtale av psykiske lidelser, handler historien om vold, og den omtalte stemples ofte som farlig. Hvorfor behandles ikke denne pasientgruppen med større respekt?

Resultatet er selvstigma og skam, noe som fører til at mange unnlater å søke hjelp. En svensk studie viser at bare halvparten av de som rammes av depresjon oppsøker hjelpeapparatet. Ville vi godtatt at bare 50 prosent av de som rammes av kreft fikk hjelp?

Psykisk sykdom har et bredt spekter og kan være angst, fobier, depresjon, stressrelaterte lidelser, spiseforstyrrelser, schizofreni, bipolare lidelser, autisme-spektrum eller ADHD. Slike lidelser utgjør 20 - 30 prosent av sykdomsbyrden i de nordiske landene, men får bare syv - åtte prosent av helsebudsjettene og syv prosent av forskningsmidlene. Er ikke disse pasientene verdt ny og bedre behandling?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer