Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Bryt stillheten!

40 prosent av alle sykemeldinger skyldes et psykisk helseproblem.

STIGMATISERT: «En svensk studie viser at 20 prosent av befolkningen ikke ønsker å bo ved, eller jobbe med, noen som har eller har hatt psykiske lidelser», skriver Dybvig. Illustrasjonsfoto: Fotolia / NTB Scanpix
STIGMATISERT: «En svensk studie viser at 20 prosent av befolkningen ikke ønsker å bo ved, eller jobbe med, noen som har eller har hatt psykiske lidelser», skriver Dybvig. Illustrasjonsfoto: Fotolia / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordiske land er kjent for sterke velferdssystemer, medmenneskelighet og likeverd. Likevel er det grupper som henger etter. 40 prosent av alle sykemeldinger skyldes et psykisk helseproblem. Lidelsene er utbredte, men rammes av stigmatisering eller taushet.

Stigmatisering kan oppleves på ulike måter og strider mot rettferdighetsbegrepet vårt. En svensk studie viser at 20 prosent av befolkningen ikke ønsker å bo ved, eller jobbe med, noen som har eller har hatt psykiske lidelser. Mediene bidrar til fordommer. En ny studie viser at i 40 prosent av medienes omtale av psykiske lidelser, handler historien om vold, og den omtalte stemples ofte som farlig. Hvorfor behandles ikke denne pasientgruppen med større respekt?

Resultatet er selvstigma og skam, noe som fører til at mange unnlater å søke hjelp. En svensk studie viser at bare halvparten av de som rammes av depresjon oppsøker hjelpeapparatet. Ville vi godtatt at bare 50 prosent av de som rammes av kreft fikk hjelp?

Psykisk sykdom har et bredt spekter og kan være angst, fobier, depresjon, stressrelaterte lidelser, spiseforstyrrelser, schizofreni, bipolare lidelser, autisme-spektrum eller ADHD. Slike lidelser utgjør 20 - 30 prosent av sykdomsbyrden i de nordiske landene, men får bare syv - åtte prosent av helsebudsjettene og syv prosent av forskningsmidlene. Er ikke disse pasientene verdt ny og bedre behandling?

Samtidig belaster psykiske lidelser våre velferdsordninger. Det er beregnet at utgiftene knyttet til psykisk helse kostet Norge 70 milliarder kroner i 2013. Tallene er tilsvarende hos våre nordiske naboer.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Heldigvis er det fremgang og utvikling. Stadig flere pasienter oppnår et godt behandlingsresultat, og det gjøres framskritt innen forskning omkring for eksempel målgener og terapiformer. Stavanger universitetssykehus har gjennom TIPS-prosjektet vist at aktiv folkeopplysning i kombinasjon med lavterskeltilbud kan doble sjansen for å bli frisk av psykose.

Utviklingen skal ikke stoppe her! Vi oppfordrer:

Politikere: Invester i forskning og antistigma-programmer som står i forhold til sykdomsbyrden. Et langsiktig mål bør være en økning på 70 prosent.

Medier: Presenter psykiske lidelser med respekt og kunnskap. Inkluder psykiske lidelser i retningslinjer mot diskriminering.

Offentligheten: Spør mer. Vær åpne for menneskelige forskjeller. Legg press på politikere, medier og organisasjoner for å fremme likeverd, respekt, bedre behandling og mer forskning.

Dere som berøres: Krav om likebehandling er riktig og rettferdig. Bevar håpet - vi er på rett vei.

Private givere: Invester i psykiatrisk behandling.

Historien lærer oss at stigmatiserte grupper kan bryte stigmaets onde sirkel. HIV-positive og homofile behøver ikke lenger å holde seg skjult, og kreft er ikke lengre et ord forbundet med skam.

I Norden har vi oppnådd mye i forhold til psykisk helse. Nå vil vi videre.

De nordiske landene samles i kampen for å sikre like rettigheter, utvikle bedre behandlingsmetoder og bryte stigmaet som fortsatt omgir de psykiske lidelsene.

Pufendorf-gruppen består av: Jan Olav Johannessen - Director of Research/professor, Stavanger University Hospital Sveinung Dybvig, Marketing Consultant, Stavanger University Hospital Ole A. Andreassen, Professor, Oslo University Lena Flyckt, Associate Professor, Karolinska Institutet Martin Schalling, Professor, Karolinska Institutet Maria Borelius, Science journalist and author Lars Hansson, Professor, Department of Health Sciences, Lund University Göran Isacsson, Associate Professor, Karolinska Institutet, Per-Åke Warg, Accounter, Swedish Psychiatry fund Yvonne Forsell, Professor, Karolinska Institutet