Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bryter mannsdominansen

- I Norge er fortsatt musikkbransjen veldig mannsdominert. Jentene blir holdt nede av mannfolk i 50-åra, sier Nazneen Khan (27), Silvani Bricen (24) og Gunilla Holm (25). Nå tar jentene grep og leder hvert sitt musikkprogram på tv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I England og USA innehar kvinner viktige posisjoner i musikkbransjen. I Norge er det nesten helt fraværende. Jentene må nøye seg med jobber som promotionmedarbeidere. De får ikke lov til å bruke seg sjøl. Det er betenkelig, understreker jentene som fra nå av skal lede Norges tre viktigste musikkprogrammer på tv. De ser fram til å konkurrere om et ungt og musikkinteressert publikum.

- Det skal bli deilig å se hvordan andre jenter på ens egen alder løser oppgaven. Konkurransen skjerper. Så lenger jeg får flest seere er det helt greit, smeller det fra «veteranen» Gunilla.

Viktig signal

Gunilla Holm er allerede et kjent tv-fjes gjennom Hit 40 på TV2. Fra begynnelsen av februar øker hun dosen til to Hit 40-show i uka. Knallhard konkurranse får hun fra tidligere Trancylvania-vokalist og ZTV-vertinne Silvani Bricen som tar over NRK2s hitlisteprogram Topp 20. I samme kanal dukker avtroppende Aftenposten-journalist Nazneen Khan opp med en mer intellektuell vinkling på populærkulturen i U:Musikk. Om det er nytt at tre jenter leder hvert sitt popprogram her til lands, så er det også verdt å merke seg at to av dem har røtter i fremmede farvann. Khan er britisk statsborger med afghanske foreldre mens Cilvani har navn og far fra Aruba i Karibia.

- For de fleste nordmenn er det en helt utenkelig ting at en jente med muslimsk bakgrunn skal lede et program om rock. Men det er faktisk det som er tilfelle når jeg tar over U:Musikk, påpeker Khan.
- Det er også fint å vise at fargede jenter kan gjøre en god figur på tv. Jeg mener det er et viktig visuelt signal, sier Khan.

Ikke spesielt

Bricen er ikke uenig med Khan, men...

- Jeg føler meg veldig norsk. Og egentlig synes jeg man her i Norge snart burde ha kommet forbi det stadiet at det er spesielt å være farget, understreker hun. Bricen var sist sett i TVNorge der hun ledet brisne ungdommer gjennom sjekkeprogrammet «Lysthuset».

POPJENTER: Ja til jenter og ja til pop på TV, sier (fra høyre) Nazneen Khan, Silvani Bricen og Gunilla Holm som leder hvert sitt musikkprogram på TV.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!