Bryter med Warner i USA

a-ha skulle gjøre comeback i USA denne våren. Men nå er planene lagt på is. a-ha vil ut av kontrakten de har med Warner i USA. Samtidig forbereder gruppa ny plate.

2001 skulle bli a-has store comeback-år i statene. Med Harald Zwart-filmen «One Night At McCool's» som perfekt drahjelp og Warner-selskapet Atlantic Records i ryggen lå det an til at a-ha for første gang på nærmere 15 år skulle markere seg på det enorme amerikanske platemarkedet. Nå har a-ha mistet troen på USA-satsingen.

Mangler tillit

- Vi føler ikke at Warner har tilstrekkelig tro på oss, sier Magne Furuholmen.

Han bruker ordet «commitment» når han skal forklare hva som er problemet med den kontrakten de har i USA.

- Vi trenger at noen satser skikkelig på oss i USA. Noen forpliktelser på det vil ikke Atlantic gi oss. Derfor vil vi ut av kontrakten.

Ikke i USA

Harald Zwart-filmen «One Night At McCool's» kommer opp på kino i USA 13. april. I den stjernespekkede filmen med blant andre Liv Tyler, Matt Dillon, Michael Douglas og John Goodman i hovedrollene, har a-has låt «Velvet» en sentral posisjon. Zwart har også laget en meget påkostet og kontroversiell video til låta.

Men Furuholmen tror ikke at filmen vil gi a-ha noe comeback i USA.

- Det er ingen grunn til at vi ikke skulle få det til i USA igjen. «Summer Moved One» er en veldig bra single, og med den livepakka vi har nå, kunne vi blitt en vinner.

Erfaringene fra siste års relansering av a-ha i Europa er grunnen til at gruppa nå legger USA på is.

- I Tyskland, Norge, Spania, Østerrike, Sveits og Japan har vi gjort det veldig bra. Der har Warner-folka hatt tro på oss. I andre har land har vi ikke solgt ei eneste skive - fordi vi ikke har blitt satset på.

Ingenting i England

England og Frankrike er unntakene.

- I de to landene er det jobbet uten at det har skjedd noe. England er ironisk for a-has del. Vi solgte et tonn med plater der på 80-tallet, mens NME og de andre musikkavisene slaktet oss. Nå selger vi ingenting i England, men samtidig ble «Minor Earth Major Sky» kåret til et av fjorårets viktigste album - foran U2 - som på sin side er tilbake på toppen av listene med en låt med kraftige lån fra «Sun Always Shines On Tv», sier Furuholmen.

Nå har gruppa begynt å se framover mot ny plate.

- Vi har begynt å lage demoer til ei ny plate, så det blir ikke sju år før neste album, avslutter Furuholmen.

JOBBER PÅ TO PLAN: Mens Morten Harket og a-ha forbereder ny plate, føler de at plateselskapet ikke vil satse nok på dem.