Brytningstid i grenseland

Konflikten i Ukraina står ikke mellom øst og vest, men mellom folket og en gjennomkorrupt elite.

Aktivister på Maidan-plassen fredag. Foto: Sergei Supinsky / AFP / NTB Scanpix
Aktivister på Maidan-plassen fredag. Foto: Sergei Supinsky / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag morgen krevde demonstrasjonene i Ukraina sine første ofre: Sergej Nigojan (21) og Mikhail Zjiznevskij (25), som begge ble skutt og drept.

Ukraina har vært preget av omfattende demonstrasjoner mot regimet til president Viktor Janukovitsj, etter at han i tolvte time besluttet å hoppe av en samarbeidsavtale med EU, og isteden søke tettere samarbeid med Russland. Bakgrunnene til ofrene er betegnende for den uhyre kompliserte situasjonen som nå utspiller seg i landet. De var to unge menn, hvis oppvekst og endelikt utspilte seg i kryssilden mellom øst og vest.

Som ung kom armeneren Nigojan til Dnepropetrovsk, øst i den russisktalende delen av Ukraina. Nigojan flyttet sammen med familien sin, som flyktet fra den omstridte armenske enklaven Nagorno-Karabakh, som ligger innenfor den tidligere Sovjet-republikken Aserbajdsjan. I likhet med Ukraina er Armenia også en tidligere Sovjet-republikk, og i likhet med regjeringen i Kiev har myndighetene i Jerevan hoppet av en fremtidig samarbeidsavtale med EU til fordel for Russland. Men Nigojan var imot samarbeid med Russland, og han hadde vært et fast innslag blant demonstrantene på Euromajdan, som er ukrainsk for «Europaplassen». En video på YouTube viser Nigojan på plassen mens han deklamerer diktet «Kaukasus» av Ukrainas nasjonalskald, Taras Sjevtsjenko, om tsjerkessernes langvarige kamp mot Det russiske imperiet (krigen varte i 101 år). Zjiznevskij flyttet på sin side fra Hviterussland til Ukraina, hvor han ble med i den militante nasjonalistgruppen UNA-UNSO, som har sterkt motsatt seg russisk innflytelse over Ukraina.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer