DEBATT

BSU-ordningen bør avvikles

Den representerer en lite effektiv næringspolitikk og øker klasseskillet blant unge.

ØKER KLASSESKILLET:  BSU-orrdningen er regressiv — den omfordeler fra fattig til rik, skriver doktorgradsstipendiatene fra UiO. Foto: NTB scanpix
ØKER KLASSESKILLET: BSU-orrdningen er regressiv — den omfordeler fra fattig til rik, skriver doktorgradsstipendiatene fra UiO. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet den 14. juli kritiseres regjeringen for å ikke gjøre nok for å hjelpe unge inn på et overopphetet boligmarked. Regjeringen svarer at de blant annet har styrket boligsparing for ungdom (BSU) for å hjelpe unge. Data fra 2009 viser at det er særdeles dårlig omfordelingspolitikk.

BSU-ordningen har siden 2003 gitt unge skattefradrag for boligsparing. At boligmarkedet ekskluderer mange unge er riktig, men å øke BSU-rammen for å «hjelpe flere unge inn på boligmarkedet» er kontraproduktivt. De framsettes heller ikke data for å underbygge påstanden om at BSU-ordningen hjelper de unge som faktisk sliter med egenkapitalkrav inn på boligmarkedet.

BSU-sparing registreres i selvangivelsen. Fra SSB originale BSU-data fra 2009 finner vi tydelige, strukturelle forskjeller på hvem som nyter godt av ordningen. Av en million nordmenn mellom 18 og 33 år, sparte 30 prosent i BSU i 2009. Men, deles de sparende opp i fire like store grupper basert på foreldres inntekt, finner vi at kun 18 prosent av de med foreldre med samlet inntekt under 200 000 kroner sparte, mens 37 prosent av de med foreldre med en samlet inntekt over 800 000 gjorde det samme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer