KOMMENTARER

Skatt:

BSU-ordningen er blodig urettferdig

Helsprøtt: 9 av 10 nordmenn støtter en ordning som årlig overfører flere hundre millioner skattekroner til dem med mest. Det bør vi se bort ifra. Det er på tide å skrote BSU.

BØR SKROTES: BSU-ordningen. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
BØR SKROTES: BSU-ordningen. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I fjor fikk 38 prosent av alle unge i Norge mellom 17 og 33 år fradrag på skatten for å spare penger i Boligspareordningen for ungdom (BSU). Det er en eksplosiv økning siden 90-tallet. Året etter ordningen ble innført i 1992, fikk bare bare 9 prosent av de med tilgang på ordningen skattefradrag.

Blant beslutningstakerne på Løvebakken anses dette som en suksess. Ordningens gode intensjon var å hjelpe unge til å spare penger til boligkjøp. Når stadig flere har valgt å spare penger i BSU, trekker fornøyde politikere slutningen at ordningen fungerer. Det er beskrivende for hvor sterkt eierlinja står i norsk boligpolitikk. Alt som kan bidra til at flere kan kjøpe sitt eget hjem blir sett på med vennlige øyne.

Også folket er fornøyd. Faktisk så mange som 9 av 10, ifølge en undersøkelse fra Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL). Det er ingen overraskelse. 20 prosent av sparebeløpet i BSU trekkes fra på skatten. Hvis du klarer å spare maksimumsbeløpet på 25 000 kroner i året, får du 5000 kroner i fradrag. Det framstår naturlig nok som en gunstig ordning for de fleste.

Denne uken publiserte imidlertid SSB en rapport som belyser alvorlige svakheter ved BSU-ordningen. Mest begredelig er det å lese hvem som nyter best av den. Spoiler alert: Det er langt ifra 9 av 10 nordmenn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer