Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Skatt:

BSU-ordningen er blodig urettferdig

Helsprøtt: 9 av 10 nordmenn støtter en ordning som årlig overfører flere hundre millioner skattekroner til dem med mest. Det bør vi se bort ifra. Det er på tide å skrote BSU.

BØR SKROTES: BSU-ordningen. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
BØR SKROTES: BSU-ordningen. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor fikk 38 prosent av alle unge i Norge mellom 17 og 33 år fradrag på skatten for å spare penger i Boligspareordningen for ungdom (BSU). Det er en eksplosiv økning siden 90-tallet. Året etter ordningen ble innført i 1992, fikk bare bare 9 prosent av de med tilgang på ordningen skattefradrag.

Blant beslutningstakerne på Løvebakken anses dette som en suksess. Ordningens gode intensjon var å hjelpe unge til å spare penger til boligkjøp. Når stadig flere har valgt å spare penger i BSU, trekker fornøyde politikere slutningen at ordningen fungerer. Det er beskrivende for hvor sterkt eierlinja står i norsk boligpolitikk. Alt som kan bidra til at flere kan kjøpe sitt eget hjem blir sett på med vennlige øyne.

Også folket er fornøyd. Faktisk så mange som 9 av 10, ifølge en undersøkelse fra Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL). Det er ingen overraskelse. 20 prosent av sparebeløpet i BSU trekkes fra på skatten. Hvis du klarer å spare maksimumsbeløpet på 25 000 kroner i året, får du 5000 kroner i fradrag. Det framstår naturlig nok som en gunstig ordning for de fleste.

Denne uken publiserte imidlertid SSB en rapport som belyser alvorlige svakheter ved BSU-ordningen. Mest begredelig er det å lese hvem som nyter best av den. Spoiler alert: Det er langt ifra 9 av 10 nordmenn.

Ifølge SSB får halvparten av den fjerdedelen med høyest inntekt skattefradrag fra BSU-sparing. Blant dem i fjerdedelen som tjener minst, får bare 32 prosent fradraget. Folk fra familier med høy formue er også best representert i gruppa som sparer det maksimale beløpet. BSU gir skattefradrag til dem som har råd til det.

SSB-rapporten viser også at hele 42 av 100 fradragskroner i 2016 gikk til personer som allerede eier sin første bolig. Er du mellom 17 og 33 år, samt privilegert nok til at du allerede eier ditt eget hjem, blir du altså fortsatt subsidiert hvis du klarer å spare samtidig som du betaler avdrag og renter på boliglånet. Det er helt kokko. En ordning som skulle stimulere til flere boligkjøp, er nå en ordning som subsidierer folk som allerede eier.

Dette kommer i tillegg til at boligeieres renteutgifter subsidieres tungt over statsbudsjettet allerede. Har du råd til å ta opp lån for å eie bolig, får du et klekkelig rentefradrag på 23 prosent. Har du råd til å spare samtidig, får du altså dobbel gevinst.

Kort oppsummert svikter ordningen på både fordeling og effektiv bruk av skattekroner. Subsidiering av folks sparing koster flesk. Til sammen ble det utbetalt om lag 1,3 milliarder kroner i skattelette til 348 000 unge sparere. Hele kulturbudsjettet er på 14 milliarder.

Det bør det bli slutt på. I en tid der statsbudsjettets størrelse og offentlige utgifter debatteres heftig, er det overraskende at ikke regjeringen velger å nedprioritere subsidiering av bemidlede folks sparing. Den norske velferdsstaten og dens skattesystem er bygget opp for å omfordele goder på en effektiv og rettferdig måte. Skattleggingen er progressiv: De med mest, betaler mest. De med minst, betaler minst, samt tjener mest på velferdsgoder.

Det er et system de fleste av oss vil bevare. Som et flåsete konsulentselskap ville sagt det: Små forskjeller er vårt purpose, rettferdighet er vårt why.

Med det som bakteppe bør vi i dette tilfellet se bort ifra folkeviljen. BSU bør skrotes ved første anledning. Ikke fører den til mindre forskjeller, ikke er den rettferdig, og ikke hjelper den spesielt mange vanlige folk inn på boligmarkedet.

BSU har, i likhet med dårlig konsulentselskap-jippo, verken mål eller mening lenger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!